Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Irma är ett riktigt monster

USA:s president Donald Trump kallar orkanen Irma ”ett riktigt monster” vid en mindre pressträff utanför Vita huset. Även Trumps fru Melania Trump närvarade. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

USA:s president Donald Trump kallar orkanen Irma ”ett riktigt monster”.

Trump säger nu att han hoppas att kunna besöka det drabbade Florida - där han själv äger ett hotell och tre golfbanor - riktigt snart.

– Just nu är vi oroliga över faran för liv, inte vad skadorna kommer att kosta, säger han.

På måndagskvällen återvände Donald Trump tillsammans med hustrun Melania i helikopter från de amerikanska presidenternas fritidsanläggning Camp David i Maryland. Där har Trump tillbringat helgen och tillsammans med sin regering och fått information om orkanen Irmas härjningar.

– Den dåliga nyheten är att det här är ett stort monster, konstaterade Trump och och sade  också att kostnaderna för de skador orkanen orsakar kommer att bli mycket kostsamma.

 Men han lade till:

– Just nu är vi oroliga för mänskligt liv, inte vad det kostar.

Trump om Irma: "Vill inte vara där just nu"

Att Irma nu följer Floridas västkust i stället för östkusten, med fler invånare, som först befarades också kan betyda att härjningarna inte blir fullt så skadliga tror Trump.

Havanna, Kuba, är en av de platser där Irma har slagit till som hårdast. Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Men han sade också att de närmaste fem-sex timmarna skulle bli kritiska. 

– Jag hoppas att det inte finns många utefter den väg som orkanen tar. Man vill inte vara där just nu, sade han, enligt Reuters.

 

LÄS MER: Brådskande varningar om vattennivåer: "Flytta er"

 

Trump hyllade det arbete den amerikanska kustbevakningen gjort och han gav också den federala katastrofmyndigheten FEMA - Federal Emergency Management Agency - beröm för att den koordinerat de olika räddningsinsatserna.

– Men det är nu det svåra verkligen börjar, sade han också om det arbete som  väntar.

Trump äger ett hotell i Florida, Mar-a-Largo i Palm Beach, dit han ofta har rest under sin första tid som president. Trump äger dessutom tre golfbanor i staten.

En kvinna vandrar längs med den i övrigt tomma gatan i Lantana, Florida. Foto: BRUCE R. BENNETT / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

I natt sade Trump också att han hoppades att resa till Florida - och det  inom en snar framtid.

– Vi ska till Florida mycket snart, sade han.

 

LÄS MER: Amanda Jonegård, 28, inväntar orkanen Irma

 

Mike Pence om resurserna och stödet vid Irma

Trump har erbjudit Florida och de övriga statena som kommer att drabbas den amerikanska regeringens alla resurser. Det berättade vicepresident Mike Pence under ett besök i FEMA: s Washington-högkvarter.

– Oavsett var orkanen drar fram, kommer vi att vara där först, sa Pence.

– Vi kommer vara där med resurser och stöd, både för att rädda liv och för att hjälpa till att återställa och bygga om de här staterna och de här samhällena.