Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: ”Iran kommer aldrig ha ett kärnvapen”

Hundratusentals sörjer toppgeneralen – Expressens Kassem Hamadé rapporterar från Iran.
Donald Trump går ut med nya uttalanden om Iran.Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s flagga brändes under Qassem Soleimanis begravningsceremoni i Teheran, Iran.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska soldater i den ”gröna zonen” i Bagdad, Irak, den 31 december.Foto: DESMOND CASSELL / CJTFO / POLARIS POLARIS IMAGES
USA:s försvarsminister Mark Esper uppger att USA inte har några planer på att lämna Irak, trots tidigare uppgifter om motsatsen.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani.Foto: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOU / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: ALEX EDELMAN/SHUTTERSTOCK
1 / 7

Iran tänker överge kärnavtalet och sluta begränsa sin urananrikning.

Nu har Donald Trump uttalat sig om draget på Twitter:

”IRAN KOMMER ALDRIG ATT HA ETT KÄRNVAPEN”, skriver presidenten.

Svaret kommer från Irans president, Hassan Rouhani:

Hota aldrig Iran”, skriver han på Twitter.

Samtidigt har blandade budskap kommit om USA:s militära närvaro i Irak.

Det amerikanska luftanfall som dödade Qassem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka – Quds – har lett till en spänd situation i regionen.

Under helgen har flera raketer riktats mot Bagdad i Irak, bland annat mot mål med amerikansk närvaro. 

På söndagen gav Iran samtidigt besked om att landet inte längre tänker följa kärnavtalet från 2015. Därtill kommer Iran att sluta begränsa sin urananrikning.

Reaktionen från USA:s president, Donald Trump, kom på måndagen.

”IRAN KOMMER ALDRIG ATT HA ETT KÄRNVAPEN”, skriver presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1214197038063243266

Efteråt uttalar sig även Irans president, Hassan Rouhani, på Twitter:

De som kommer ihåg numret 52 bör också komma ihåg numret 290. Hota aldrig Iran”, skriver han.

Svaret på Donald Trumps hot

Rouhani antas syfta på Iran Air Flight 655, ett iranskt passagerarflygplan som sköts ner av den amerikanska flottan 1988. Alla ombord på planet – 290 personer – dog vid händelsen.

Nummer 52 har samtidigt två innebörder. På fredagen hotade Donald Trump att attackera 52 iranska mål om Iran gick till attack mot amerikanska medborgare eller amerikanska tillgångar.

Se detta som en VARNING för att om Iran angriper några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, har vi valt ut 52 iranska platser (som representerar de 52 amerikanerna som togs gisslan för flera år sen),” skrev Donald Trump på Twitter.

Presidenten hänvisade till en händelse under den iranska revolutionen 1979, då 52 amerikaner hölls gisslan på den amerikanska ambassaden i Teheran i 444 dagar. Senare förklarade presidenten att kulturella mål mycket väl kan finnas med på listan – något som skulle vara ett krigsbrott. USA: försvarsminister Mark Esper tog avstånd från presidentens uttalande i en intervju med CNN på söndagskvällen.

– Vi kommer att följa krigets lagar. 

DETTA HAR HÄNT

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

• Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

• Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

• I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

• Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

• I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

• På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

• Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

Nato avbryter insats i Irak

På måndagen har Nato hållit ett extrainsatt möte inom det Nordatlantiska rådet, NAC, som är organisationens högsta beslutande organ. Syftet var att diskutera den ostabila situationen i Mellanöstern.

Efteråt höll Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, pressträff. Där meddelade han att Nato i nuläget valt att pausa sin träningsinsats i Irak och dra tillbaka en del av sin personal.

Nato-kopplad militär på plats deltar bland annat i att utbilda och träna irakiska försvarsstyrkor att kunna stå emot IS. Även Sverige har militär på plats som bidrar i insatsen.

– Vi har avbrutit verksamheten i Irak på grund av säkerhetsrisken på marken, men vi är redo att återuppta träningen igen när säkerhetsläget förbättras, säger Jens Stoltenberg på pressträffen.

Nato-toppen betonade att medlemsländerna var emot en eskalering av konflikten i Mellanöstern. Samtidigt uppgavs länderna vara oroade över Irans angrepp under de senaste månaderna.

– Vi har på det senaste sett en eskalering från Iran, inklusive ett angrepp mot en saudiarabisk oljeanläggning och den senaste nedskjutningen av en amerikansk drönare. På vårt möte i dag åberopade de allierade återhållsamhet och avtrappning. En ny konflikt skulle inte vara i någons intresse, så Iran måste avstå från mer våld och provokation, sa Jens Stoltenberg på pressträffen.

Blandade budskap om USA:s trupper: ”Ett misstag”

På måndagskvällen kom också besked om att USA ”snart” skulle flytta sina trupper ur Irak, vilket Reuters rapporterade.

Av hänsyn till republiken av Iraks suveränitet, och så som det förfrågades av Iraks parlament och premiärministern, kommer CJTF-OIR omplacera styrkorna under de kommande dagarna och veckorna för att förbereda inför kommande förflyttning”, står det i uttalandet som uppgavs vara skrivet USA, enligt Reuters. 

Senare dementerades uppgifterna dock av USA:s försvarsminister, Mark Esper. Han framhöll att USA:s trupper kommer att stanna, men att det under dagen skett en förflyttning av trupper inom landet, rapporterar CNN. 

Enligt en uppgiftslämnare som Washington Post talat med är uttalandet som Reuters hänvisar till ett utkast, som varit ett försök att underrätta Irak om att USA kommer att flytta runt sina trupper, men inte en indikation på att USA skulle lämna landet. Brevet ska ha varit äkta, men skickats av misstag, säger en högt uppsatt USA-general till AFP. 

– Det där brevet är ett utkast, det var ett misstag, det var osignerat, det skulle inte ha släppts ... dåligt formulerat, det antyder en tillbakadragning, det är inte vad som kommer att hända, säger generalen Mark Milley till CNN.

– Det är ett ärligt misstag, det skulle aldrig ha skickats, säger Mark Milley.

Ann Linde: ”Situationen är fortsatt mycket oroande”

Under dagen har även EU kallat till ett extrainsatt möte om situationen i Mellanöstern. Unionsländernas utrikesministrar ska träffas på fredag för att diskutera konflikten, rapporterar AFP.

Expressen har varit i kontakt med utrikesminister Ann Linde (S) efter beskedet.

– Situationen är fortsatt mycket oroande med risk för ytterligare eskalering av våldet i Irak och i Mellanöstern i sin helhet. Sverige kommer att fortsätta att verka för återhållsamhet, dialog och för en politisk lösning, säger hon i en kommentar.

Har Sverige några tydliga prioriteringar gällande konflikten?

– Sverige kommer självfallet att fortsätta att ha nära kontakter med de länder som berörs av eskaleringen. Under dagarna har jag haft flera samtal med Finland, Norge och Danmarks utrikesministrar. Sverige håller också tät kontakt med andra EU-länder, EU-institutionerna och FN. EU har gemensamt betonat att det är centralt att berörda parter agerar återhållsamt och prioriterar dialog framför våld. Sverige värnar folkrätten. Det inkluderar behovet av att skydda länders diplomatiska beskickningar, säger Ann Linde.

Enligt utrikesministern väntas mötet handla om hur EU kan bidra till avspänning i konfliktregionen. Sverige kommer även att fortsätta stötta EU:s ansträngningar för att bevara den kärntekniska överenskommelsen, JCPOA.

– JCPOA var en stor framgång för diplomati, fredlig konfliktlösning och icke-spridning av kärnvapen. EU sammanhållningen har varit solid och det är viktigt att vi värnar om den.

Irans president till USA: ”Hota aldrig oss”

Svaret till Donald Trump efter upptrappade konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.