Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Jag ska ta hand om lille Rocket man

Donald Trump talade i Huntsville, Alabama, natten mot lördag. Foto: CNN
Tidigare utrikesminister Carl Bildt i TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: TV4
CNN sände från Donald Trumps tal. Foto: CNN

Donald Trump talade i Huntsville, Alabama under natten mot lördag.

Efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallat presidenten "sinnesförvirrad" och hotat om "hårda motåtgärder" ger han sitt svar.

– Jag ska ta hand om lille Rocket man.

Enligt tidigare utrikesministern Carl Bildt finns det anledning att vara oroad för den uppblossade konflikten.

– Det är ingen tvekan om att vi är inne i en spiral, där vi inte riktigt vet var denna kommer att sluta, kommenterar Carl Bildt i Nyhetsmorgon.

Donald Trump talade i Huntsville, Alabama, under natten mot lördag för att stötta republikanen Luther Stranges kandidatur till senaten. Men han vände sig också till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som CNN rapporterade om.

– Jag garanterar er, han bevakar det här som han aldrig har bevakat något förut, sade Trump.

Presidentens budskap till Kim Jong-Un var tydligt.

– Vi kan inte ha galningar där ute som skjuter missiler till höger och vänster. Nu pratar han om att detonera ett massivt vapen över havet, som skulle orsaka enorma skador. Rocket man skulle ha hanterats för länge sedan, men jag ska ta hand om honom för vi måste göra det, sade Trump som kritiserade Barack Obama och Hillary Clinton för att inte ha gjort mer åt Nordkorea-problemet under sin tid vid makten.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Han kan vara fullständigt galen”

Han försäkrade också åhörarna om att de inte har något att frukta.

– Ni är skyddade, ingen kommer att bråka med er, ingen kommer att försätta vårt folk i den här typen av fara, sade Trump.

Trump upprepade också sin uppfattning om den nordkoreanske ledaren:

– Han kan vara fullständigt galen.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/911175246853664768?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fnordkoreas-hot-en-ny-vatebomb-i-stilla-havet%2F

Trumps kommentarer kommer efter Kim Jong-Uns hot om att han skulle ”tämja den senile amerikanen med eld”. Den nordkoreanske ledaren anser också att Trumps tal i FN, då han pratade om att "totalförstöra Nordkorea", var en krigsförklaring och att den amerikanske presidentens beteende är ”sinnesförvirrat”.

 

LÄS MER: Analysen: Det betyder Kim Jong-Uns tal 

 

Ryssland: "Ett dagisbråk"

Under fredagen höll Rysslans utrikesminister Sergej Lavrov pressträff och manade båda sidor till sans, skriver Dagens Nyheter. Han påpekade att Kim Jong-Un och Donald Trump är två "bråkstakar".

– Tillsammans med Kina ska vi fortsätta att sträva efter den förnuftsmässiga, och inte den känslomässiga, ansatsen, i stället för att det blir ett dagisbråk mellan barn som ingen kan stoppa, sade han under presskonferensen, enligt DN.

Kina meddelande under lördagen att man ska begränsa oljeexporten till Nordkorea i linje med USA:s sanktioner, skriver AP. Landet har också förbjudit import av textiler, vilket är en av Nordkoreas främsta källor till utländska intäkter. Detta efter upprepade rundor av FN-sanktioner, enligt vilka Kina avbröt import av kol, järnmalm, skaldjur och andra varor, enligt AP.

 

LÄS MER: USA-expertens fruktan: "Kan få förödande konsekvenser" 

 

Enligt Expressens USA-expert Frida Stranne finns det utrymme för mer sanktioner.

– Det har under lång tid varit sanktioner mot Nordkorea men de är inte riktigt så tuffa som man kanske kan tro. Det finns utrymme att pressa Nordkorea ytterligare, men samtidigt är sanktioner ett uddlöst vapen om inte Kim Jong-Un samtidigt får något att vinna på att ta sig till förhandlingsbordet. Och för tuffa sanktioner kan också få motsatt effekt och öka viljan till motstånd, säger Frida Stranne.

Bildt: Det börjar bli väldigt farligt

Enligt tidigare utrikesministern Carl Bildt finns det anledning att vara oroad för den uppblossade konflikten.

– Det är ingen tvekan om att vi är inne i en spiral, där vi inte riktigt vet var denna kommer att sluta, kommenterar Carl Bildt i TV4:s Nyhetsmorgon.

Den hårda retoriken är ovanlig från amerikansk sida, menar Bildt.

– Retorikmässigt sett har de målat in sig i ett betydande hörn. Samtidigt som Trump har den här retoriken så säger USA att den diplomatiska dörren är öppen. Vad detta innebär vet vi inte.

https://twitter.com/carlbildt/status/911538327756705792

På Twitter kommenterar Bildt det uppmätta jordskalvet i Nordkorea som inträffade på lördagen.  

"Ännu ett nordkoreanskt kärnvapentest? Detta börjar bli väldigt farligt. För alla", skriver han.