Trump i Japan: Golf och sumobrottning bockas av

Donald Trump och Melania Trump stiger av presidentplanet i Tokyo.
Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps presidentkortege till ambassadörsresidenset i Tokyo.
Foto: KOJI HARADA / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump befinner sig i Japan där han bland annat ska spela golf, titta på en sumobrottningsturnering och äta middag med premiärminister Shinzo Abe. 

Strax efter att han klivit av planet träffade presidenten direktörer från japanska fordonsjättarna Toyota, Nissan och Honda – och uppmanade dem att investera i USA. 

Bara timmar innan Trumps ankomst skakades Tokyo av en jordbävning.  

Timmarna innan Donald Trumps presidentplan Air Force One landade i Tokyo hade den japanska huvudstaden drabbats av en jordbävning, som mätte 5,1 på Richterskalan, och fick hus att skaka, rapporterar nyhetsbyrån AP

Donald och Melania Trump stiger av presidentplanet på flygplatsen Haneda i Tokyo.
Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps handelskritik mot Japan

Presidenten anländer till Japan med målsättningen att försöka få till ett nytt handelsavtal med landet, eftersom han anser att det nuvarande är orättvist till Japans fördel. 

– Med det här handelsavtalet hoppas vi komma åt obalansen, få bort hinder i USA:s export och trygga rättvisa och ömsesidighet i vårt förhållande, sa Donald Trump enligt nyhetsbyrån Reuters

Samtidigt pågår Donald Trumps handelskrig med Kina och handelskonflikter med EU som riskerar att eskalera. 

– Japan har haft en betydande fördel under många, många år. Men det är OK, kanske är det därför ni tycker så bra om oss, sa presidenten enligt Reuters. 

Premiärminister Shinzo Abes strategi – smörja Trumps ego

Japanska regeringsföreträdare har uttryckt att de inte tror att en överenskommelse kommer att nås under presidentens besök – men han bjöds ändå på ett kungligt välkomnande. 

Donald Trump talar till japanska företagsledare och uppmanar dem att investera i USA.
Foto: JAPAN POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På flygplatsen Haneda i Tokyo rullades den röda mattan ut för Donald Trump och presidentfrun Melania. 

Tornet Tokyo Skytree, världens näst högsta, var upplyst i amerikanska flaggans färger, för att ära statsbesöket. 

Enligt bedömare är välkomnandet en del av premiärminister Shinzo Abes charmoffensiv för att smörja Donald Trumps ego och försöka mildra hans missnöje med handelsobalansen, rapporterar AP. 

Söndagens schema: sumobrottning och golf

Donald Trump begav sig från flygplatsen till Tokyoambassadören William Hagerty residens där han möttes av direktörer från de japanska jätteföretagen Toyota, Nissan, Honda, SoftBank och Rakuten.  

Han uppmanade direktörerna att investera i USA och menade att förutsättningarna aldrig varit bättre. Detta eftersom den amerikanska centralbankens riktlinjer, enligt Donald Trump, har bromsat USA från att nå sin fulla ekonomiska potential, rapporterar Reuters. 

Premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump anses ha ett starkt vänskapsförhållande och under söndagen kommer de två spela golf, se en sumobrottningsturnering och äta middag tillsammans. 

Japans nykrönte kejsare Naruhito.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Först på måndagen väntas förhandlingar om handeln inledas. Då ska även Donald Trump få träffa den nykrönte kejsaren Naruhito. 

– Av alla länder i världen så är jag hedersgästen för den största tillställningen landet har haft på 200 år, sa Donald Trump enligt AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.