Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump hyllade afroamerikaner – kritiseras för minoritetspolitik

Donald Trump proklamerade att arbetslösheten bland svarta amerikaner aldrig varit lägre.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump uppmärksammade på torsdagskvällen Black history month i Vita huset och lyfte fram sin politik för fattiga och afroamerikaner.

Samtidigt får hans initiativ kritik från Demokraterna – och Bernie Sanders lanserade sin egen presidentvalskampanj genom att kalla Trump rasist. 

På torsdagskvällen, lokal tid, anordnade Donald Trump en tillställning i Vita huset och höll  tal inför gästerna, med anledning av minnesmånaden.

– Från den här nationens första dagar har afroamerikanska ledare, pionjärer och visionärer lyft upp och inspirerat vårt land, sa Donald Trump.

Liksom i flertalet andra tal den senaste tiden lade han stort fokus på ekonomin och de starka arbetsmarknadssiffrorna i USA.

– Arbetslösheten bland afroamerikaner har aldrig varit lägre, sa Trump inför den applåderande publiken.

Arbetslösheten bland afroamerikaner rekordlåg

I maj förra året gick arbetslösheten bland svarta amerikaner ner till den lägsta noteringen någonsin på 5,9 procent, men har sedan ökat till 6,8 procent i januari, enligt AP.

Donald Trump har kämpat för att vinna över afroamerikanska röster efter att han bara fick åtta procent i presidentvalet 2016, skriver USA Today.

Donald Trump höll en tillställning i Vita huset med anledning av Black history month.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har tidigare fått kritik för att ha uttalat sig rasistiskt och grovt, som till exempel när han kommenterade vit makt-demonstrationerna i Charlottesville 2017 med att ”det finns väldigt fina människor på båda sidor”.

Trumps politik för fattiga och minoriteter kritiseras

Flera demokrater har också den senaste tiden dömt ut Trump och hans politik för att ha försummat fattiga och minoriteter, skriver Washington Post.

När demokraten Bernie Sanders i veckan gav besked om att han ställer upp som kandidat till presidentvalet 2020 gick han hårt åt Donald Trump och kallade honom en ”skam för landet”.

– Jag tycker också att han är en rasist, en homofob och är sexistisk och främlingsfientlig. Han är en person som vinner billiga politiska poäng genom att hacka på minoriteter, ofta papperslösa immigranter.” sa Sanders till Vermont Public Radio

Black history month

Black history month infaller i USA i februari varje år och uppmärksammar afroamerikaners historia och svarta medborgarrättskämpars gärningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.