Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: Hongkong skulle varit utplånat på 14 minuter

Hongkongs unga fortsätter kräva demokrati - och vägrar order från Kina.
Donald Trump: ”Hongkong skulle varit utplånat”. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
De våldsamma protesterna i Hongkong har pågått i snart sex månader. Foto: OLIVER HAYNES / POLARIS POLARIS IMAGES
Spänningen är hög mellan USA och Kina då handelssamtalen stormakterna emellan befinner sig i ett känsligt skede.Foto: LI XUEREN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Donald Trump har räddat Hongkong från att utplånas.

 I alla fall enligt presidenten själv. 

Detta efter att han övertalat Kinas president, Xi Jinping, om att inte gå in med militära styrkor mot demonstranterna. 

Under fredagen deklarerade USA:s president i högtidligt att han räddat Hongkong från dess undergång. 

– Om det inte varit för mig skulle Hongkong varit utplånat på 14 minuter, säger presidenten i en intervju i tv-programmet ”Fox and Friends”: 

Enligt Trump ska den kinesiske presidenten, Xi Jinping, ha ”miljoner” soldater uppradade utanför Hongkong. Anledningen till att de ännu inte gått in för att stoppa demonstrationerna ska vara att den amerikanska presidenten vädjat till honom att låta bli. 

– Jag sa: Snälla gå inte in. Du kommer att begå ett stort misstag och det kommer ha en enorm inverkan på handelsavtalet. Och vi vill ju ha ett handelsavtal, säger president Trump i intervjun. 

Spänningen är hög mellan USA och Kina då handelssamtalen stormakterna emellan befinner sig i ett känsligt skede. Trots det svarar den amerikanska presidenten ja på frågan kring om han kommer att skriva på det lagförslag som bereds i kongressen som stöd till ett demokratiskt Hongkong. 

– Vi är på Hongkongs sida. Men jag är också på Xis sida. Han är en av mina vänner och en fantastisk kille. 

De våldsamma protesterna har pågått i snart sex månader då demonstranterna hoppas på att kunna mota bort Pekings inflytande över halvön.