Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Trump har utnyttjat ilskan i USA:s politik”

Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN

ARIZONA. Donald Trump startar politikåret 2022 med ett stormöte i delstaten Arizona, och väntas prata bland annat om stormningen av Kapitolium.

Eventen brukar dra storpublik – och hur många som dyker upp har betydelse.

– Trumps stormöten har alltid gett en slags försäkran och ett mått på hans politiska makt, säger Brandon Rottinghaus, professor i politik vid University of Houston.

Donald Trump vill liksom många andra rivstarta år 2022 – och han väljer att göra det i Florence, Arizona, i en delstat som han var den förste republikanske politikern att förlora på 24 år vid senaste valet.

Hans så kallade ”Save America Rally” samlar tusentals supportrar och eventet är hans första offentliga framträdande det här året. Egentligen skulle han ha hållit en presskonferens i samband med årsdagen av stormningen av Kapitolium den 6 januari, men ställde in. Nu väntar många på att höra honom tala på just det temat.

Stormningen av Kapitolium i Washington DC 6 januari 2021.
Foto: USA TODAY NETWORK / JASPER COLT-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA

Men huvudfokus på Trumps stormöte är enligt ett pressmeddelande följande:

”Det här Save America-rallyt är en fortsättning på president Trumps aldrig tidigare skådade ansträngning att främja MAGA-agendan (Make America Great Again, reds anm.) genom att stimulera väljarna och lyfta fram America First-kandidater och syften”, skriver arrangörerna. 

Brandon Rottinghaus, professor i politik vid University of Houston, är tydlig med att Trumps roll i amerikansk politik är fortsatt stor.

– Donald Trump har utnyttjat ilskan i amerikansk politik och gjort den påtaglig. Hans inflytande i det Republikanska partiet är nästan lika stort som hans inflytande på det Demokratiska partiet som försöker motverka hans inflytande, säger han.

Håller tal natten mot söndag

Trumps första stormöte efter att Biden tillsatts som president hölls i Ohio i juni, något som följdes av Florida och Arizona i juli, Alabama i augusti, Georgia i september och Iowa i oktober.

– Trumps stormöten har alltid gett en slags försäkran och ett mått på hans politiska makt. Även om det inte alltid översätts till röster i val, visar mötena på en resonans med Trumps budskap och personlighet och de som deltar, säger Brandon Rottinghaus. 

Han får medhåll från Taylor Dark, politikprofessor vid California State University i Los Angeles.

– Trumps stormöten är viktiga för honom. Att han njuter av dem är en av orsakerna till att han håller dem, det är tydligt. Men han gör det också för att mobilisera basen, göra anhängarna exalterade och påminna dem om varför de gillar Trump.

Donald Trump talar natten mot söndag svensk tid i amerikanska delstaten Arizona.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Eventen har också som syfte att sända en signal till andra politiker, enligt Taylor Dark.

– Trump vill visa att det fortfarande finns en stor rörelse kring honom. Vill han kandidera till president 2024 måste han först bli nominerad, och det finns några politiker som skulle kunna utmana honom, till exempel Floridas guvernör Ron DeSantis. Genom att hålla sina stormöten demonstrerar han sin styrka och hoppas på att behålla sin status i det Republikanska partiet.

”Vill ha en Hollywood-känsla”

Men att Donald Trump redan under lördagens stormöte skulle meddela om han tänker ställa upp i nästa val eller inte tror Taylor Dark är osannolikt.

– Kandidater brukar vänta till efter mellanårsvalet. Man vet ju aldrig med Trump, men jag tror att han vill bygga upp spänningen kring det ännu mer, ha en slags Hollywood-känsla kring det där folk får gå runt och undra i ytterligare ett år.

Donald Trump vid ett stormöte han höll i Ohio i somras.
Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Ann Crigler, politikprofessor vid University of Southern California, ser att Trumps val att hålla stormöte i just delstaten Arizona är strategiskt.

– Arizona är på många sätt en kritisk delstat i förändring. Vid nästa val skulle de kunna rösta för republikanerna igen. I och med stormöte får han gott om utrymme i lokala medier.

– Jag tycker att det är bra att det hålls politiska stormöten, för det amerikanska folket vill delta. Däremot tycker jag inte att det är bra att Trumps stormöten tenderar att associeras med människor som inte alltid värdesätter den amerikanska demokratin. Trump försöker upprätthålla en lögn, något som stöttas av hans supportrar, vilket är förstörande för den amerikanska demokratin och visar på dess skörhet, säger Ann Crigler.

Trump: ”Älskar att stå på scen”

Inför lördagens stormöte har Trump mejlat sina supportrar flera gånger i veckan och bett om donationer – och utlovat belöningar, exempelvis i form av att donatorers namn kommer att visas på storskärmar i Arizona. 

Bland övriga talare finns bland annat Kari Lake, tidigare journalist på kanalen Fox News men som nu stöttas av Trump i sina försök att bli guvernör i Arizona, och Paul Gosar, republikansk ledamot i representanthuset.

 I ett av mejlen till följarna deklarerar Donald Trump också:

”Det finns inget jag älskar mer än att stå på scen inför det amerikanska folket.”Rösterna – ett år efter stormningen av Kapitolium

Fem personer dog till följd efter upploppet i Washington DC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.