Donald Trump har skrivit under nya skattereformen

Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS X90178
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

USA:s president Donald Trump har skrivit under den nya skattereformen, som ger stora skattesänkningar för de flesta amerikaner framöver.

– Det här är den största skattereformen, sa Donald Trump på en presskonferens. 

Skattelättnader på totalt runt 1 500 miljarder dollar sänker skatten för de flesta amerikaner framöver. Även olika skatteavdrag ökar rejält.

Men för många privatpersoner upphör sänkningen att gälla efter 2025, enligt New York Times. Bolagsskatten sänks dock permanent från 35 till 21 procent.

– Det är en enorm sak för det amerikanska folket. Det kommer bli fantastiskt för ekonomin. Allt det här är enorma saker för affärer, för folk, medelklass och arbetare. För jobben, sa Donald Trump när han skrev under reformen på en presskonferens i Ovala rummet, Vita huset.

Har stött på motstånd

Representanthuset godkände reformen tidigare i veckan. Den räknas som republikanske Trumps största seger hittills och har varit viktig för att han ska kunna säkra stödet hos sina kärnväljare.

Reformen har dock inte varit populär av alla. Endast 33 procent sa sig stödja skattepaketet, enligt CNN:s undersökning. Två tredjedelar av de tillfrågade anser att reformen ser ut att göra mer nytta för redan förmögna än för medelklassen. 

Demokraterna, som varit emot förslaget, har varnat för att medelklassen får stå för en enorm skattesänkning som mest gynnar de rikaste. De menar även att reformen ökar underskottet och skapar större inkomstklyftor.

Trump passade samtidigt på att tacka sina medarbetare under året som gått och skickade en julhälsning innan sin julledighet i Florida.

– Jag vill önska er en god jul! Det är dags för oss att bygga upp vårt land igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.