Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump har planer på att starta nytt parti

Det blir hans största utmaningar och så påverkar riksrättsprocessen mot Donald Trump Bidens möjligheter att genomföra sin politik.
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Blir det nya partiet verklighet vill Donald Trump kalla det Patriotpartiet..
Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/SACHS RON/CNP/ABACA
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WHITE HOUSE / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagen lämnar Donald Trump Vita huset.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump gör sitt sista dygn som president.

Och i sista stund använde han sin makt för att benåda sin förre rådgivare Steve Bannon.

Totalt är det 73 personer som benådas och 70 som får sina straff förkortade.

Trumps politiska karriär verkar dock inte vara över – och han öppnar för comeback genom att starta ett nytt parti, Patriotpartiet, rapporterar Wall Street Journal.

Joe Biden och Kamala Harris svärs in i USA

Joe Biden svärs den 20 januari in som USA:s näste president och Donald Trump lämnar Vita huset. Men Trump har inte gett upp hoppet om en stor politisk comeback – och inte nödvändigtvis med republikanerna.

Trump har den senaste veckan fört diskussioner med flera medarbetare om möjligheten att starta ett nytt politiskt parti i USA enligt uppgifter till Wall Street Journal. Källor i Vita huset avfärdar dock idén som ”lam” och ”oseriös” enligt CNN.

– Den rörelse vi har startat har bara börjat, sade Trump i sitt avskedstal som president tidigare under dagen.

Donald Trump under sitt avskedstal som president.
Foto: Vita huset

Trump fick kritik av republikanska toppen Mitch McConnell

Historiskt sett har kandidater från andra partier än demokraterna och republikanerna haft mycket svårt att hävda sig i amerikanska presidentval, men Trump skulle kunna ändra på detta. Skulle det nya partiet bli verklighet kan det även slå mycket hårt mot Republikanska partiet eftersom Donald Trump har en stor personlig väljarbas.

Trump känner sig enligt CNN övergiven av republikanerna efter att de senaste dagarna kritiserats av flera av partiets toppnamn, däribland senatens majoritetsledare Mitch McConnell som sagt att presidenten bär en del av ansvaret för stormningen av kongressen då fem personer dog.

– Mobben matades med lögner, sade Mitch McConnell om Donald Trumps tal som föranledde stormningen och fortsatte:

– De provocerades av presidenten.

Vita huset valde att inte kommentera tidningens uppgifter om Trumps påstådda intresse kring att starta ett nytt politiskt parti.

Demonstranter stormade kongressen efter Donald Trumps tal.
Foto: JOHN NACION/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Benådar Steve Bannon

Presidenten benådar även sin förre rådgivare Steve Bannon innan han lämnar Vita huset. Enligt uppgifter till CNN ska beslutet tagits i sista minuten.

”Mr Bannon har varit en viktig ledare i den konservativa rörelsen och är känd för sin politiska skicklighet”, motiverar Trump beslutet.

Trump-toppen anklagas bland annat för att ha lurat donatorer på pengar i en insamlingsbluff. Pengar som sedan ska ha använts för privat bruk. Vid en fällande dom kan Trumps förre rådgivare få upp till 20 år i fängelse.

Benådningen av Steve Bannon är särskilt anmärkningsvärd, detta då han står åtalad för ett brott som ännu inte haft någon rättegång, skriver New York Times. Enligt tidningen skulle benådningen därmed vara förebyggande ifall han senare skulle dömas. 

Totalt är det 73 personer som Trump benådar. Förutom Steve Bannon blir rapparna Lil Wayne och Kodak Black benådade. Ytterligare 70 andra får förkortade straff.

I ett pressmeddelande från Vita huset kan man se hela listan över de Trump benådar.

Trump meddelade även i ett nytt pressmeddelande att han kommer att häva beslutet att förbjuda Vita huset-personal från att bedriva lobbyverksamhet inom fem år efter att de lämnat administrationen.

Trump flyttar ut – kräver parad och flyguppvisning

Så ska Trump ta avsked av Vita huset.

Se Donald Trumps tal där han tar farväl

Uppmanar amerikaner till att be för att Joe Bidens administration ska bli framgångsrik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.