Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump har med sig flygplan, helikopter och pansarlimousin

Trump kommer till Davos med ett jättefölje. Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA/ STELLA PICTURES
Trump har med sig helikopter... Foto: RON SACHS / EPA / TT
...flygplan och... Foto: MICHAEL ARES / AP/ TT
..."the Beast". Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

DAVOS. USA:s president kommer sällan ensam. 

Men Donald Trumps resa till Davos slår alla tidigare rekord. 

Han har bland annat med sig finansministern, utrikesministern, handelsministern, arbetsmarknadsministern, transportministern, energiministern, säkerhetsministern, säkerhetsrådgivaren – och svärsonen Jared Kushner. 

Donald Trump väntas landa med presidentplanet Air Force One på Zürichs internationella flygplats under torsdagsförmiddagen. Därifrån flyger han sedan med presidenthelikoptern ”Marine One”, som fraktats till Schweiz i ett transportplan från Washington DC, till skidorten Davos, Europas högst belägna stad. 

Trump har med sig "The Beast"

Presidenten stannar i drygt ett dygn och under den tiden åker han i pansarlimousinen ”The Beast”, en bil som väger närmare nio ton och som utrustats med bland annat tårgaskanon, automatvapen och blodlager. Bilen, som också går under namnet ”Cadillac One”, kostar cirka 15 miljoner kronor och finns i tolv exemplar. ”The Beast” betraktas som den säkraste bilen i världen och den fraktas i förväg till alla de länder som presidenten ska besöka. 

I Donald Trumps rekordstora Davosdelegation ingår inte mindre än sju ministrar, flera rådgivare och myndighetschefer. 

Med livvakter, Vita huset-journalister och andra medföljande inräknade väntas Donald Trump under torsdagen dundra in i Davos med 1 500 personer. 

Dottern Ivankas man Jared Kushner finns också med i följet. Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Demonstrationer inför besöket

World Economic Forums, WEF, konferens avslutas under fredagen med ett tal av Donald Trump.

Redan på tisdagskvällen protesterade tusentals schweizare i Zürich mot Donald Trumps besök. Liknande demonstrationer hölls samtidigt i en rad andra städer i landet. 

– Vi protesterar både mot Donald Trump och WEF. En diskussion mellan den rikaste procenten i världen och en man som är aggressiv mot kvinnor och minoriteter har ingen plats i Schweiz, sa ordföranden för landets unga socialister, Tamara Funiciello, till nyhetsbyrån AFP. 

Men de svenska deltagarna på konferensen tycker det är bra att Donald Trump kommer till Davoskonferensen. 

– Jag tror alltid att dialog är bättre än att inte ha dialog, sa till exempel finansminister Magdalena Andersson tidigare i dag. 

Bildt: Många i Davos är oroade

Tidigare utrikesministern Carl Bildt tror att Trump kommer till Davos för att hylla sig själv. 

– Han kommer när den amerikanska börsen är rekordhög, och hans budskap kommer att vara: "Det ska ni tacka mig för." Men nu är börserna rekordhöga i hela världen. De har till och med gått upp mer i andra länder vad de har gjort i USA. 

Enligt Carl Bildt oroas många i Davos över de protektionistiska uttalanden och beslut som Donald Trump fattat. Så sent som i går meddelade presidenten att han inför skyddstullar på bland annat tvättmaskiner och solpaneler. 

– En illavarslande signal, säger Carl Bildt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också är på plats i Davos just nu, har inga större förväntningar på Donald Trump inför hans tal.  

– Det finns ju en risk att han stör en ganska intressant diskussion i Davos när han kommer hit. Samtidigt måste man naturligtvis respektera presidentskapet i USA, konstaterar han. 

– Jag hade önskat att det var ungefär 10 500 andra som blev president före honom, men nu när han ändå är president så är det bra att han kommer.