Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentens nya order: Släck TikTok på söndag

Google och Apple får inte längre tillhandahålla apparna i USA.
Foto: EDELMAN ALEX/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/EDELMAN ALEX/CNP/ABACA
Foto: SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Donald Trump beordrar att TikTok och Wechat ska stängas ned i USA från och med söndag, rapporterar AP.

Apparna ska inte längre gå att laddas ned.

Trumpadministrationen har flera gånger hävdat att TikToks kinesiska ägare Bytedance har starka band till den kinesiska staten och att appens användardata kan användas av Kina för att spionera på USA.

Trump har länge hotat med en nedstängning, och nu har handelsdepartementet gått ut med de första konkreta åtgärderna mot de populära video- och meddelandeapparna.

Från och med söndag ska det inte längre gå att ladda ned apparna. Google och Apple får inte längre tillhandahålla dem i USA.

100 miljoner användare

– Dagens åtgärder visar återigen att president Trump kommer att göra allt för att garantera den nationella säkerheten och skydda amerikanska medborgare från det kinesiska kommunistpartiet, säger den amerikanska handelsministern Wilbur Ross i ett uttalande.

Källor uppger för Financial Times att personer kommer att kunna fortsätta ha apparna på sina telefoner, men att WeChat kommer att bli oanvändbar eftersom användarna inte kommer kunna att ladda ned uppdateringar. Det kan bli på ett liknande sätt med TikTok, säger personen.

USA gav i augusti TikTok-ägaren Bytedance i uppdrag att sälja verksamheten till ett amerikanskt bolag inom 45 dagar. Handelsdepartementet ger nu en ny tidsfrist till den 12 november för en lösning. TikTok har runt 100 miljoner användare i USA. Wechat ägs av kinesiska teknik- och speljätten Tencent. 

Konflikten mellan USA och Kina trappas upp. Nu har det amerikanska konsulatet i Chengdu stängts. Stängningen kommer efter att USA förra veckan slog igen det kinesiska konsulatet i Houston.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.