Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump håller sitt första stora massmöte efter valförlusten

Donald Trump kallar valet för ”löjligt”.
Donald Trump håller ett massmöte i Georgia på lördagen.
Foto: JOSE JUAREZ / AP/ TT
Kelly Loeffler kämpar för att behålla sin plats i senaten.
Foto: JASON ARMOND / LOS ANGELES TIMES / POLARIS

Donald Trump ska hålla sitt första massmöte sedan valförlusten mot Joe Biden.

Han är inbjuden till Georgia för att hjälpa republikanerna – men oron är stor för att det ska slå tillbaka mot dem själva.

– Om han bara ska gnälla är det lika bra att han inte kommer, säger republikanen Allen Peake till Politico.

På lördagen håller Trump sitt första massmöte sedan presidentvalet. Mötet, i Valdosta i södra Georgia, ska ge de båda republikanska kandidaterna en skjuts i spurten till de senatsval som hålls i Georgia den 5 januari. Valen avgör vilket parti som kommer att kontrollera senaten de kommande två åren.

På förhand ser det jämnt ut och Kelly Loeffler och David Perdue skulle kunna behöva den avgående presidentens draghjälp – förutsatt att han fokuserar på rätt saker.

Den senaste tidens många utspel gör många republikaner oroliga över vad som kan tänkas komma och att hans besök kan göra mer skada än nytta. Att han i sitt tal kommer att fokusera på sina falska konspirationsteorier om valfusk eller fortsätta sina angrepp på Georgias republikanska guvernör – eller att han kanske mer eller mindre inleder sin kampanj till valet 2024.

– Det är viktigt att han kommer hit och fokuserar på senatsvalet och inte på något perifert uppträde av gnällande och grundlösa anklagelser, säger republikanen Allen Peake till Politico

Ny stämning – med falska anklagelser

Flera högt uppsatta republikaner har luftat sin oro över vad Trumps påståenden om valsäkerheten kan göra med valdeltagandet i Georgia, särskilt det republikanska valdeltagandet.

– Problemet är att han är både vår sjukdom och vårt botmedel. Han har fått alla uppjagade med påståenden om valfusk, därför är vi oroade över att de kanske inte kommer att rösta. Därför behöver han komma hit och se till att de gör det, men då oroas vi över att det kan slå tillbaka mot oss själva, säger en republikansk strateg till Politico.

Samtidigt har Trumps kampanj lämnat in ytterligare en stämning i Georgia – med krav på att valet tas om – och hävdar att bevis finns för tusentals felaktiga röster i delstaten. Bland annat påstås att republikanska övervakare ska ha skickats hem från en rösträkningslokal, därefter hänvisas till ett vida spritt videoklipp som påstås visa hur rösträknarna tar fram falska röstsedlar och börjar räkna. Hela händelsen har avfärdats av ansvariga – republikanska – tjänstemän och utredare. Ingen ska ha uppmanats att gå därifrån. Klippet visar vanlig rösträkning.

Trump-kampanjen och dess allierade har hittills lämnat in uppåt 50 liknande stämningar utan framgång. Senast på fredagen förlorade de minst sex fall – ett i respektive Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin, Georgia och Minnesota.

Presidentens fräcka passning – hintar om valfusk

Bolsonaro vägrar erkänna Joe Biden som nästa president.

Trumps utbrott på reportern

I förra veckan svarade presidenten på frågor i Vita huset i samband med en telefonkonferens.

Valet avgör vem som kontrollerar senaten

Trumps uppmaning inför valet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.