Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mike Pence ska stoppa smittan i USA

Trump höll pressträff om beredskapen.
Mike Pence och Donald Trump under pressträffen.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump utser vicepresident Mike Pence som särskilt ansvarig för USA:s arbete med att stoppa smittspridningen av coronaviruset i landet. 

Det sa presidenten under en pressträff. 

Hittills har 60 smittfall bekräftats i landet, varav 40 personer kom från kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan. Tre av de övriga smittade personerna hade nyligen varit på besök i Wuhan, Kina. 

Donald Trump har tidigare sagt att man har kontroll över spridningen och följer världsläget. Sent under onsdagskvällen, svensk tid, kallade han till presskonferens för att informera om läget. Presskonferensen skulle ha inletts vid midnatt, svensk tid, men startade först en halvtimme senare.

President Trump gjorde klart att man haft ett framgångsrikt jobb med att begränsa spridningen och att han haft kontakt med Kinas president Xi Jinping. 

– Jag har pratat med Xi, det var ett väldigt bra samtal och han jobbar hårt, väldigt hårt.

Donald Trump försäkrade att myndigheterna är väl rustade: 

– Vi är väldigt redo för allt, antingen om det kommer att vara en spridning av större storlek eller på en lägre nivå. Vi är på en låg nivå nu så vi har haft väldig tur. 

Han meddelade även att vicepresident Mike Pence blir utsedd till ytterst ansvarig för en särskild grupp i administrationen som ska arbeta med att stoppa smittspridningen av viruset i landet. 

– Han har en särskild talang för detta, sa Trump. 

Samtidigt som Trump höll presskonferens gick CDC ut med att ett ytterligare fall av corona har bekräftats i USA. Det är också den första personen som inte kan kopplas till en utlandsresa till något av de drabbade områdena.

Demokrater kritiska under debatten

Under tisdagsnattens debatt med de demokratiska kandidaterna gick flera till attack mot Trump, som de menade inte har gjort tillräckligt för att hindra smittspridningen. 

Bland annat kandidaten Amy Klobuchar sa att hon skulle agera hårdare som president och att Trump har minskat anslagen till USA:s folkhälsomyndighet, vilket hon var starkt kritisk mot. 

Trump svarade på utspelet någon minut senare genom att twittra om saken. Han skrev då att CDC (folkhälsomyndigheten) gör ett mycket bra jobb med att hantera viruset och att man stängt gränserna till flera delar av världen. 

Han fortsatte: 

”Oavsett hur bra vi jobbar är demokraternas åsikt att vi gör ett dåligt jobb. Om viruset skulle försvinna i morgon skulle de säga att vi gjorde ett riktigt dåligt, och till och med inkompetent jobb. Inte rättvist, men det är som det är.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1232492821501771776https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1232492832897658880

Under presskonferensen fortsatte Trump att rikta kritik mot demokraterna och tog upp vad som hade sagts under debatten. 

– Normalt skulle jag säga att vi kan ta det: om de vill ha mer kan vi ge mer och spendera mer – även om jag hoppas att vi inte behöver det, säger han om demokraterna. 

TV: 30-årig man smittad av coronaviruset i Göteborg

En man i 30-årsåldern i Göteborg har testats positivt för coronaviruset, covid-19.

Peter Eriksson: ”Kan hända över nästan hela världen”

Därför bidrar Sverige med 40 miljoner till WHO för att motverka corona-spridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.