Flera tunga magasin häcklar nu president Trump efter förra veckans vit makt-möte i Charlottesville, Virginia. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅNFlera tunga magasin häcklar nu president Trump efter förra veckans vit makt-möte i Charlottesville, Virginia. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera tunga magasin häcklar nu president Trump efter förra veckans vit makt-möte i Charlottesville, Virginia. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kriken växer mot Donald Trump. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKriken växer mot Donald Trump. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kriken växer mot Donald Trump. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump häcklas av tunga magasinen

Publicerad

Donald Trump häcklas av tunga magasinen The New Yorker och The Economist efter vit makt-mötet i Charlottesville.

På förstasidornas bilder framställs han som en Ku Klux klan-megafon.

Samtidigt växer kritiken mot Trump inom de egna leden.

USA skakades förra helgen av våldsamheterna som utbröt i samband med ett vit makt-möte i Charlottesville, Virginia.

Motdemonstranten Heather Heyer, 32, blev ihjälkörd, ett brott  20-årige nazisympatisören James Alex Fileds, Jr misstänks för. Dessutom omkom två poliser i en helikopterkrasch i samband med oroligheterna.

Hyllades av KKK-ledaren Duke

Efteråt beskrev Donald Trump båda sidor som lika goda kålsupare. Hans ovilja att fördöma nynazisterna och vit makt-aktivisterna på mötet upprörde många, även inom egna partiet republikanerna.

Däremot hyllade Ku Klux Klan ledaren David Duke presidenten.

”Tack president Trump för din ärlighet och ditt mod”, skrev Duke på Twitter.

Protesterna efter Heather Heyers död har spritt sig öäver heöa världen. Här en domonstration i Aten.Foto: SIMELA PANTZARTZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På förstasidorna i kommande respektive senaste utgåvorna av inflytelserika magasinen New Yorker och The Economist speglar man sin syn på Trumps förhållande till klanen i satiriska teckningar.

Presidenten med en megafon av i form av KKK-huvan, eller som en person som ger vind i seglen åt klanen och högerextrema grupperingar.

https://www.instagram.com/p/BX6vHEDDhya/?hl=en&taken-by=theeconomist

– President Trumps svaga reaktion mot hatgrupperna, som om han inte ville stöta sig med dem som väljare, fick mig att fatta pennan, säger tecknaren David Plunkert som gjort satirbilden av Trump i KKK-skutan.

The Economist skriver i rubriken till sin ledare att "Donald Trump har inte en susning om vad det betyder att vara president".

Även Time Magazine har upploppen i Charlottesville i fokus på sitt omslag med rubriken "Hatet i Amerika".

https://www.instagram.com/p/BX5NPeHFn_Q/?hl=en&taken-by=timehttps://www.instagram.com/p/BX6EfmzjtMq/?hl=en&taken-by=newyorkermag

Flera partikolleger mycket kritiska

En rad politiker, bland andra representanthusets talman Paul Ryan, republikan, har reagerat mot Trumps tandlösa kommentarer efter Charlottesville. 

När republikanske senatorn John McCain fördömde den så kallade alternativa högern, kontrade Trump:

– Hur är det med den alternativa vänstern då? Kan de ha någon skuld?

Senator Bob Corke, en av Trumps kritiker bland republikanerna i kongressen, uttrycker sitt missnöje med presidentens något överslätande attityd efter Charlottesville.

– Presidenten har ännu inte lyckas visa stabiliteten och inte heller en del av kompetensen han behöver visa för att bli framgångsrik, säger Bob Corke enligt Washington Post.

Efter att noga ha valt sina ord noga tillade senatorn att Trump inte tycks ha  förstått vad som gjort USA till en stor nation, eller var man befinner sig i dag.

Kollegan Dan Sullivan, också republikansk senator, kräver klarläggande av Trump.

"Allt annat än ett fullständigt och entydigt fördömande av vit makt, nynazister och KKK från USA: s president är oacceptabelt. Punkt", skriver Sullivan på Twitter.

https://twitter.com/SenDanSullivan/status/898243926301093889

Mötet i Charlottesville, "Unite the right", organiserades av flera högerextrema grupper i en protest mot planerna på att riva en staty av general Robert E Lee, sydstaternas hjälte i det amerikanska inbördeskriget.

Gick till motattack vid pressmöte

Efteråt prisades dådet mot en motdemonstrant av ledare inom rasistiska rörelsen Ku Klux Klan.

President Donald Trump kommenterade händelserna först efter över ett dygn då han läste upp ett förskrivet uttalande där han fördömde de som organiserade mötet.

Men dagen därpå, vid en hätsk presskonferens, svängde Trump och ville ge "båda sidor" skulden för Charlottesville.

 

LÄS MER: Våldsamheterna i Charlottesville – detta har hänt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag