Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: ”Ryssland hade föredragit Hillary Clinton”

Donald Trump ger en intervju till Fox News under natten mot torsdag – presidentens första intervju sedan fredagens nyhet att Robert Muellers utredning är över. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har gjort sin första intervju sedan specialåklagaren Robert Mueller i fredags lämnade in sin rapport till justitieministern. 

Trump pratar med favoritkanalen Fox News via telefon – och ger kängor åt både Hillary Clinton och den sparkade FBI-chefen James Comey.

– Ryssland hade hellre haft Hillary än Donald Trump, säger presidenten.

Donald Trump ger en intervju till Fox News under natten mot torsdag – presidentens första intervju sedan fredagens nyhet att Robert Muellers utredning är över. 

Mueller, specialåklagaren som tillsattes för att utreda Rysslands påverkanskampanj mot det senaste amerikanska valet, och eventuellt samarbete mellan Kreml och Donald Trumps presidentkampanj, lämnade in sin rapport till justitieministern på fredagen. 

Än så länge är det ingen utanför justitieministern William Barrs närmsta krets som sett Mueller-rapporten. 

Barr, som tillsattes som justitieminister av Trump för ett par veckor sedan, har hittills vägrat att offentliggöra rapporten. I stället har han sammanfattat Muellers slutsatser i ett fyra sidor långt brev till kongressen.

Sean Hannity, programledare på Fox News. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton. Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES

I sitt brev citerar Barr från Muellers egna ord: ”Utredningen slog inte fast att medlemmar ur Trump-kampanjen konspirerade eller koordinerade med den ryska regeringen”.

Barr skriver även att Mueller, i frågan om Trump försökt försvåra utredningen, hittat både bevis för och emot. ”Medan denna rapport inte slår fast att presidenten begått ett brott, så friar den honom inte heller”, lyder ett citat från Mueller. 

Trump: ”Det hade kommit ut för länge sedan”

Donald Trump och hans anhängare har firat Barrs brev hela veckan – och i Fox News-programmet ”Hannity” säger presidenten att det inte fanns något för Mueller att hitta.

– Jag kan säga så här gällande Ryssland: Om de hade någonting på mig, hade det kommit ut för länge sedan, säger Trump till programledaren Sean Hannity. 

Donald Trump säger även att Ryssland hellre sett att Hillary Clinton vann presidentvalet – något som har motsagts av Trumps egna underrättelsetjänster. 

Trump attackerar även James Comey, FBI-chefen som Trump sparkade 2017 – ett beslut som ledde till att Robert Mueller tillsattes som specialåklagare. 

Donald Trump säger att han visste att det skulle vara politiskt skadligt att sparka Comey, men att han ändå hade rätt att göra det. 

– Det skulle bli en större grej om jag sparkade honom, och det visste jag om, säger Trump. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.