Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump ger stöd till abortmotståndare

Donald Trump talar på fredagen till abortmotståndare som demonstrerar vid Högsta domstolen i Washington.
Foto: RON SACHS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Tusentals abortmotståndare deltar i en demonstration i januari 2017.
Foto: ERIN SCOTT / POLARIS POLARIS IMAGES

Från att vara för abort  till att bli – abortmotståndare.

USA:s president Donald Trump höll i kväll, svenskt tid, ett tal till de abortmotståndare som demonstrerar vid Högsta domstolen i Washington.

– Tack vare er kamp mot abort har 10 000 barn fötts i USA. Kärlek räddar liv, sade Trump.

Talet skedde via videolänk från rosenträdgården vid Vita huset strax före 18.30,  svensk tid.

– Presidenten har förbundit sig att skydda ofödda barns liv, och han är glad över att få vara en del av detta historiska evenemang, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Demonstrationen "March for Life" (Marsch för livet) hålls för 45:e året i rad.

Den förväntas locka tiotusentals deltagare till Högsta domstolens trappa i Washington och området där omkring. 

President Trump har under sitt första år vid makten skurit ner de statliga bidrag till organisationer som utför aborter. Han har dessutom strypt bistånd till grupper som arbetar med abort och sterilisering globalt. 

Trump har även gett ett löfte om att tillsätta fler HD-domare, som är beredda att riva upp den lagen från 1973 – "Roe versus Wade". Det var den som gjorde aborter lagliga i USA.

Vicepresidenten mot abort

Vicepresident Mike Pence är en uttalad abortmotståndare. Förra året talade han vid just "March for Life". 

Det gjorde Pence också i kväll när han inledde presskonferensen från Vita huset, och kallade Trump för den främste ”pro life”-presidenten i USA:s historia (alltså den president som är mest ”för livet”).

Trump  var tidigare känd som abortförespråkare, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

I en intervju från 1999, då Trump fortfarande var affärsman, förklarade han att han "hatade konceptet abort, men att han var väldigt mycket för valfrihet; "pro-choice" – alltså  en kvinnas rätt att välja om hon vill fullfölja graviditeten.

Under sitt tal i kväll sade han bland annat:

– Abort är fel. Rätten till liv kommer vi alltid att försvara. Tack vare kampen mot abort har 10 000 liv räddats. Kärlek räddar liv. Tack till ”March for life”.

–  Läkare, sjuksköterskor ska ha rätt att tro på det deras hjärtan känner. Vi försvarar livets helighet. 

Största bekymret just nu

Trumps största bekymmer just nu handlar däremot om den amerikanska ekonomin.

Den amerikanska statsapparaten kommer att stå utan finansiering efter fredagen – om inte politikerna på federal nivå kan nå en överenskommelse som ska säkra finansieringen ytterligare en månad.

Sent på torsdagskvällen passerades dock det första hindret, då representanthuset i kongressen klubbade igenom ett beslut som ska förhindra att federala myndigheter stängs ner.

Beslutet kom trots att konservativa ledamöter hotat att rösta emot sitt eget partis förslag. 

Den knepigaste biten kvarstår däremot. 

I senaten, alltså den övre kammaren i kongressen, krävs en majoritet på 60 av 100 röster. Republikanerna sitter på en hårfin majoritet om 51 senatorer.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.