Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump går emot Alabama – backar abort vid våldtäkt

Demonstranter utanför Högsta domstolen i mars.Foto: SUSAN WALSH / AP
Donald Trump säger att han är emot abort – förutom i tre undantagsfall.Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Abort kommer att vara en stor fråga i Donald Trumps återvalskampanj.

Samtidigt går presidenten delvis emot Alabamas nya lagförslag – och säger att han tycker att incest och våldtäkt borde vara undantag.

”Samma åsikt som Ronald Reagan”, skriver han på Twitter.

Abortdebatten har blossat upp i USA, efter att delstaten Alabama röstat igenom ett kontroversiellt lagförslag om totalt abortförbud. 

Det innebär att en kvinna inte får göra abort – inte heller vid incest eller våldtäkt – om det inte är fara för hennes liv. Samtidigt riskerar läkare som utför abortingrepp mellan 10 och 99 år i fängelse.

Donald Trump om abortlagen i Alabama

Nu säger Donald Trump, enligt The Guardian, att abort kommer att bli en stor fråga under hans återvalskampanj. Men han intar inte en lika strikt hållning som Alabama.

”Som de flesta vet, och för er som skulle vilja veta, är jag starkt för liv med tre undantag – våldtäkt, incest och att skydda mammans liv – samma åsikt som Ronald Reagan hade”, skriver presidenten på Twitter.

Han fortsätter med att säga att han tycker att USA har kommit ”väldigt långt˝ i abortfrågan de senaste två åren. Bland annat med 105 ”underbara” nya federala domare, två nya domare i Högsta domstolen, strypta medel till organisationer som jobbar med abort samt med ”nya och positiva attityder kring rätten till liv”.

Konservativ majoritet i Högsta domstolen

Under sin tid som president har Trump tillsatt två domare i Högsta domstolen: Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh – som båda anses konservativa.

Det gör att domstolen anses ha en konservativ majoritet med fem mot fyra.

Lagförslaget i Alabama kan nå hela vägen upp till Högsta domstolen och där hoppas USA:s så kallade ”pro life”-aktivister att man ska riva upp det tidigare beslutet i fallet ”Roe vs Wade” från 1973, som gör abort lagligt i alla delstater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.