Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump fortsatt populär i viktigaste delstaterna

USA:s president Donald Trump är fortsatt populär i de delstater som avgjorde fjolårets presidentval till hans fördel. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Stödet för USA:s kontroversielle president minskar på det nationella planet.

Men i de mycket viktiga delstaterna som avgjorde presidentvalet till hans fördel – så kallade "swing states" – är Donald Trump fortsatt mycket populär. 

Det framgår i två sammanställda opinionsundersökningar som sajten Fivethirtyeight tagit del av.  

Presidentval i USA avgörs inte av kandidaternas stöd bland folket på det nationella planet. Den presidentkandidat som får flest röster behöver inte vinna – tvärtom. 

Demokraten Al Gore fick till till exempel fler röster än republikanen George W Bush i valet 2000, en förlorade ändå. Samma sak inträffade i det senaste valet – till Hillary Clintons nackdel. 

Viktigt är att vinna stöd i de olika delstaterna – särskilt i dem som båda kandidaterna potentiellt sett kan vinna, så kallade "swing states". Nu visar två nya mätningar, som sajten Fivethirtyeight, tagit del av, att stödet för president Trump fortstatt är starkt i dessa mycket viktiga delstater. Hit brukar bland annat Colorado, Florida, Ohio, New Hampshire och Pennsylvania räknas.  

Donald Trump kampanjar i Orlando, Florida, 2016. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tappar i republikanska fästen 

Att Donald Trump är populär i flera "swing states", huvudsakligen i mellanvästern, sticker ut. Flera andra opinionsmätningar visar nämligen att presidenten förlorar i stöd på det nationella planet och, vilket kanske är av störst betydelse, i de delstater där han har sin väljarbas.  

 

Läs mer: Stödet för Donald Trump rekordlågt 

 

Fivethirtyeights tolkar de spretiga siffrorna så här:

"Kanske ser vi inte en nedgång i stödet för Trump konservativa stater, utan snarare en reflexion av en ursprunglig svaghet: Folk de här delstaterna samlade ihop sig och röstade på Trump fastän de egentligen inte tyckte om honom, vilket de fortfarande inte gör". 

Mätningar gjorda i september visar att det nationella stödet för Trump – där grundfrågan är om man tycker att presidenten gör ett bra jobb –  är 38,8 procent.

 

Så avgörs presidentvalen i USA

Varje delstat är värd ett visst antal elektorer, allt beroende på folkmängd. Kalifornien är det största priset, 55 elektorer. Stora (till ytan) men glesbefolkade Montana är värt bara tre. Det finns 538 elektorer totalt. Vinnare är den som vinner 270 elektorer eller fler. 

"Swing states" är delstater som potentiellt sett kan vinnas av båda kandidaterna. Donald Trumps seger i presidentvalet förklaras ofta med att han lyckades ta hem flera av dess viktiga stater.