Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump försäkrar att han är "välutrustad"

Donald Trump anklagades för att ha små händer av Marco Rubio.
Foto: Carlos Osorio
Trump försäkrar om att han är välutrustad.
Foto: Paul Sancya

DETROIT. Trump tog i nattens debatt presidentvalet till en helt ny nivå.

Efter bara några minuter hade han klargjort att han var välutrustad – och på den nivån fortsatte det:

– Jag garanterar att det inte är några problem, sa han och visade upp sina fingrar som ett bevis på storleken.

Nattens debatt i Detroit, Michigan, blev som väntat en riktig sammandrabbning. Det är första gången de fyra återstående republikanska kandidaterna Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio och John Kasich möttes efter Super Tuesday och anklagelserna haglade.

De första frågorna handlade om gårdagens stora samtalsämne i USA – att Mitt Romney, som var republikanernas kandidat under presidentvalet 2012, i ett exceptionellt tal anklagade Trump för att vara en stor bluff. Han varnade också för vad som skulle hända om Trump blir vald.

– Mitt Romney är en förlorare. Han vill bara tillbaka in i spelet, svarade Trump under debatten.


LÄS MER: Mats Larsson: "Trump är partiets Frankenstein"


"Be New York Times släppa intervjuerna"

En annan fråga som tidigt fick mycket uppmärksamhet var de inspelade "off the record"-intervjuerna med New York Times där Trump enligt uppgift ska uttrycka sig betydligt mer liberalt i sin invandrarpolitik än hur han gjort offentligt. Han ska också ha sagt att han inte menar allt han sagt i just de frågorna.

Fox News nyhetsankare Megyn Kelly frågade om Trump tänkte be tidningen offentliggöra intervjuerna. Svaret blev ett tydligt nej "av hänsyn till alla". Trump sa också att han inte är ”särskilt flexibel i dessa frågor” men att man måste vara beredd att förhandla.

Frågorna kring intervjun fick i gång Ted Cruz som ifrågasatte sanningshalten i Trumps kampanj och hela politik:

– Om Trump INTE sagt att han inte tänker bygga en mur mot Mexiko och inte tänker skicka tillbaka invandrare som kommit in i landet illegalt har han ett enda enkelt val – att be New York Times släppa intervjuerna.

Han fortsatte att säga att Trump bara sagt dessa saker för att locka väljare och därmed lurat dem.

– Det är du som är den stora lögnaren här, kontrade Trump.


LÄS MER: Donald Trump efter hårda kritiken: "Romney är misslyckad"


Bråk med Rubio

Det var också ovanligt mycket bråk mellan Marco Rubio och Donald Trump som stundtals skrek i munnen på varandra så det var omöjligt att höra någon av dem. Tidigare har Trump sagt att han inte ger sig på Rubio för att Rubio inte ger sig på honom.

Men de dagarna är uppenbarligen över, möjligtvis för att den viktiga delstaten Florida snart håller primärval och även om Trump leder även där växer stödet för Rubio som är senator från Florida.

Men det mest uppseendeväckande i nattens debatt var utan konkurrens det som utspelade sig precis i början. Marco Rubios har nyligen skämtsamt uttalat sig om storleken på Trumps händer och då sagt att "ni vet vad de säger om män med små händer."

Trump sträckte därför upp sina händer i luften så att publiken skulle se och sa att ”anklagelserna om att något annat skulle vara litet måste vara falskt”.

– Jag garanterar er att det inte är något problem, sa Trump till publikens stora förtjusning.

CNN beskrev senare ögonblicket som det mest surrealistiska någonsin i ett presidentval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.