Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump fördömer Nordkoreas missiltest

Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe.Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN
Tv visade hur Nordkorea genomför missiltestet.Foto: Lee Jin-Man / AP TT NYHETSBYRÅN
En missil avfyras. Bilden som visas är en äldre bild som Nordkorea själva släppt.Foto: Kcna / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har genomfört ett missiltest – det första sedan Donald Trump blev president i USA.

Nu fördömer Japans premiärminister Shinzo Abe testet.

Det gör också Donald Trump.

– Vi står bakom Japan till 100 procent, säger han.

På söndagen, runt midnatt svensk tid, ska Nordkorea ha avfyrat en ballistisk missil. Enligt flera medier är det landets första missiltest i år – det första sedan Donald Trump tog över som president i USA.

Missilen avfyrades från en flygbas ut i Japanska havet. Vilken typ av missil det rör sig om har ännu inte identifierats, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Missilen sköts i väg cirka 50 mil. Den uppges ha varit en medeldistansmissil.

Fördömer Nordkoreas missiltest

Japans premiärminister Shinzo Abe, som just nu är på besök hos Donald Trump i Florida, kom snabbt med ett uttalande:

– Nordkoreas senaste missiltest är helt oacceptabelt. Nordkorea måste helt följa relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, säger han enligt CNN.

Även Donald Trump var snabb med att uttala sig:

– Jag vill att alla ska förstå och veta att USA står bakom Japan, sin stora allierade, till 100 procent, säger han.

Sydkorea har också uttalat sig om missiltestet.

"Brott mot FN:s säkerhetsråd"

– Det här är ett klart brott mot FN:s säkerhetsråd och ett hot mot fred och säkerhet på den koreanska halvön och mot hela det internationella samfundet. Regeringen fördömer det starkt, säger Cho June-Hyuck, talesperson vid utrikesdepartementet i Sydkorea, enligt CNN.

Enligt AP har också den sydkoreanske presidentens säkerhetsdirektör pratat i telefon med Donald Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn – och de ska ha kommit överens om att "på alla möjliga sätt" försöka stå emot Nordkoreas provokationer.

Enligt BBC har Nordkorea genomfört en rad kärnvapentester det senaste året. Cho June-Hyuck säger att Nordkorea avfyrade 24 missiler förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.