Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Flera miljoner röstade illegalt i valet

Donald Trump vann valet – men trots det fick Clinton totalt över två miljoner fler röster än honom. Foto: Chris O'Meara / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu menar han att flera miljoner röstade "illegalt" och att han egentligen även hade flest röster totalt. Foto: Foley Peter / FOLEY PETER EPA EPA

LONDON. Donald Trump är på offensiven igen.

Han anser att han även vann flest röster i presidentvalet.

Om man räknar bort alla illegala röster.

Donald Trump gillar inte att de Grönas presidentkandidat Jill Stein begärt en omräkning av rösterna i Wisconsin.

Att sedan Hillary Clintons kampanj beslutat sig för att också vara med vid omräkningen har inte gjort saken bättre.

Trump började sina Twitterangrepp redan i lördags. Han skrev bland annat:

”När demokraterna felaktigt trodde att de skulle vinna, så ville de att valnattens resultat skulle gälla. Inte så längre!”

Donald Trump vann 290 elektorer i valet mot Hillary Clintons 232. Han väntas även vinna Michigans 16 elektorer när resultatet där tillkännages under måndagen.

Clinton fick två miljoner fler röster

Hillary Clinton fick dock flest röster. Hennes segermarginal är över två miljoner.

Det är dock ett resultatet som inget betyder. Det är elektorskartan som avgör ett amerikanskt presidentval, inte vem som fått flest röster.

 

SE ÄVEN: Här är Trumps lyxvilla – som ingen vill köpa

 

Men Donald Trump ifrågasätter nu också ifall Hillary Clinton verkligen vann flest röster. I dag twittrade han på nytt och skrev där:

”Utöver att jag vann en utklassning med elektorsrösterna, så vann jag också de folkliga rösterna om man drar ifrån de miljoner personer som röstat illegalt”.

Oklar grund

Det finns ingen sammanställning över hur många som eventuellt röstat illegalt så vad Trump grundar sitt påstående på är oklart.

Det har spridits uppgifter på nätet - bland annat av radioprataren och konspirationsanhängaren Alex Jones - att tre miljoner invandrare utan ID-handlingar röstat. Men faktagranskare har inte funnit något belägg för att det skulle stämma.

Donald Trump hävdade under valkampanjen gång på gång att valsystemet var riggat och att Hillary Clinton skulle stjäla valresultatet.