Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump kräver ursäkt från demokraterna

Donald Trump lämnade Vita huset under fredagskvällen för att flyga med Air Force One till Michigan där han under natten svensk tid talar till sina väljare. Foto: Erin Scott/POLARIS
Donald Trump Jr var på plats, men ville inte svara på frågor från Expressen. Foto: Tomas Kvarnkullen

GRAND RAPIDS. På valdagen 2016 gjorde Donald Trump ett sista stopp i Michigan.

I natt var han tillbaka på samma plats – och krävde att Demokraterna ska be folket om ursäkt efter Rysslandsutredningen.

Han sa även:

– Jag har bättre utbildning, jag är smartare, jag gick på de bästa skolorna. Det gjorde inte de. Mycket vackrare hem, mycket vackrare våning. Mycket vackrare allting. Och jag är president och det är inte de.

USA:s president höll i natt svensk tid ett kampanjmöte i Grand Rapids i Michigan där han under knappt två timmar talade till sina supportrar.

Han inledde sitt tal med att beskriva de senaste fantasiska veckorna för USA.

Han nämnde den blomstrande ekonomin, att IS slutligen besegrats i Syrien – och att den så kallade Rysslandsutredningen avslutats.

– Efter tre år av lögner, smutskastning och förtal är äntligen Rysslands-bluffen död. Maskopin och inbillningen är över, sa presidenten till sina jublande supportrar i Van Andel Arena.

 

Trump talar till sina anhängare i Grand Rapids i Michigan. Foto: Tomas Kvarnkullen.
Donald Trump i Grand Rapids. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1111374017418559493

 

 

- Jag hoppas att hans budskap når igenom när han kommer hit och att han blir rättvist behandlad, för han har inte blivit det alltid. Han borde bli det i vårt land, säger Margaret LaPonsie, 72. Foto: Tomas Kvarnkullen

 

Har förklarat utredningen en seger

Det är även första gången presidenten möter sina supportrar sedan Rysslandsutredningen blev klar. 

– Jag är glad att det är så många människor ute för att stötta presidenten och jag hoppas att hans budskap når igenom när han kommer hit och att han blir rättvist behandlad, för han har inte blivit det alltid. Han borde bli det i vårt land, säger Margaret LaPonsie, 72, som väntade på att bli insläppt i arenan. 

Donald Trump har senare hävdat att han blivit helt rentvådd efter att den särskilde åklagaren Robert Mueller inte kunnat hitta bevis som visat på samröre mellan Ryssland och Trumpkampanjen.

Från podiet angrep presidenten sina politiska motståndare, Demokraterna, som dels krävt att Rysslandsutredningen ska göras offentlig och samtidigt fortsätter med utredningar av Trumps förehavanden i olika utskott i kongressen.

– Demokraterna måste nu bestämma om de vill fortsätta lura allmänheten med det här fjantiga skitsnacket, partiska utredningar, eller om de tänker be det amerikanska folket om ursäkt, sa presidenten.

– Han måste tala om immigration och brottslingarna som tar sig in i vårt land, säger Kathy Blasin, 73. Foto: Tomas Kvarnkullen

 

”Stäng den förbannade gränsen”

Han fortsatte att angripa sina motståndare för klimatförslaget ”Green new deal” och sa även att han var bättre än sina motståndare – på det mesta:

– Jag har bättre utbildning, jag är smartare, jag gick på de bästa skolorna. De gjorde det inte. Mycket vackrare hem, mycket vackrare våning. Mycket vackrare allting. Och jag är president och det är inte dem.

Tidigare under fredagen meddelade Donald Trump att han övervägde att stänga den södra gränsen mot Mexiko. Men i sitt tal gick han betydligt längre och gav publiken ett löfte om Mexiko inte hjälper till att stoppa de migranter som tar sig mot USA.

– Vi ska stänga den förbannade gränsen, sa Trump.

Tillbaka i Grand Rapids

Valet av Grand Rapids som plats för Trumps andra kampanjstopp i år var ingen slump.

Det var här han gjorde sitt sista stopp tidigt på valdagen innan han besegrade Hillary Clinton och vann presidentvalet.

I delstaten vann han med en knapp majoritet, vilket var första gången en republikansk kandidat lyckats med på två decennier.

Kirsten Gillibrand talar i New York den 24 mars. Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES

De senaste veckorna har två av de demokratiska kandidaterna, Beto O’Rourke och Kirsten Gillibrand besökt Michigan och även Amy Klobuchar har ett stopp inbokat under sin pågående turné.

Strax före Donald Trump gick av scenen i natt sa han till sina supportrar:

– Demokraterna tog folket i Michigan för givna. Med oss kommer ni aldrig att glömmas bort igen.