Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump fick råd av pandemiförnekare

Anthony Fauci är tillbaka efter frostiga relationen med Donald Trump.
Deborah Birx riktar kritik mot den förra presidentadministrationens pandemihantering.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har under pandemin kommit med en rad illa underbyggda uttalande om pandemiläget.
Foto: LUIS M. ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump fick hård kritik för sin hantering av coronapandemin.

Nu berättar Vita husets coronasamordnare att det fanns pandemiförnekare bland hans rådgivare.

– Det fanns personer där som definitivt trodde att pandemin var en bluff, säger Deborah Birx till CBS.

Deborah Birx utsågs av Donald Trump till samordnare för smittskyddsarbetet mot coronapandemin. Hon berättar nu, i en intervju med CBS, att hennes arbete under pandemin försvårades av det faktum att någon inom Vita huset försåg presidenten med alternativa fakta.

Medan hon tog fram underlag som skulle ligga till grund för Vita husets uttalanden, så var det någon eller några som presenterade uppgifter som skönmålade det amerikanska pandemiläget.

– Någon skapade parallellt dataunderlag och grafik som visades för presidenten, säger hon.

Hittills har cirka 418 000 amerikaner dött i covid-19. Därutöver har 25 miljoner personer fått smittan i landet. Birx bedömer att en del av skepsisen som hon stötte på inom Vita huset berodde på det faktum att flertalet som insjuknat drabbats av lindriga symtom.

”Kommunikation helt centralt”

Enligt Deborah Birx censurerade presidentadministrationens hennes uppgifter vid flera tillfällen. Trump har under pandemin fått kritik för att ha kommit med ogrundade påståenden och för att ha spelat ned allvaret.

Birx har en lång karriär med smittskyddsarbete bakom sig, hon har bland annat haft Vita husets toppuppdrag i kampen mot aids. Hon lyfter fram hur viktigt kommunikationen är för att lyckas med arbetet.

– När du har en pandemi där du måste förlita dig på att varje amerikan ändrar sitt beteende, så är kommunikation helt centralt. Så varje gång en politisk ledare kommer med uttalanden som inte är förenliga med behovet ur det allmännas hälsoperspektiv, så förstör det våra åtgärder.

Se också:

Henry Muntzer säger att han stödjer Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.