Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump får nio miljarder till sin Mexiko-mur

USA:s försvarsdepartement Pentagon meddelade under natten mot tisdag att man har godkänt en överföring på en miljard dollar – 9,2 miljard – till Trumps mur mot Mexiko.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Överföringen är ett resultat av Donald Trumps beslut att utlysa ett nationellt nödläge.Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s försvarsdepartement avsätter en miljard dollar – 9,2 miljarder kronor – till Donald Trumps mur längs landets södra gräns. 

Det meddelar Pentagon under natten mot tisdag, enligt CNN.

USA:s försvarsdepartement Pentagon meddelade under natten mot tisdag att man har godkänt en överföring på en miljard dollar – 9,2 miljarder kronor – som ska användas till att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko. 

Överföringen är ett resultat av Donald Trumps beslut att utlysa ett nationellt nödläge.

Det gav honom makten att omdirigera pengar från försvaret. 

Enligt CNN har Pentagon tidigare sagt att man planerar att göra ytterligare 1,5 miljarder dollar tillgängliga till murprojektet.

Donald Trump lovade redan under sin kampanj en mur till Mexiko. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Utlyste nationellt nödläge

Det var den 15 februari som Donald Trump utlyste nationellt nödläge för att få pengar till att bygga sin mur. Detta efter att kongressen inte gett honom de tillgångar han bett om.

Ett av de största argumenten hos de som motsätter sig Trumps nationella nödläge är att det anses strida mot USA:s grundlag.

I grundlagen står det nämligen att det är kongressen som styr över statskassan.

Prototyper av olika typer av murar i San Diego.Foto: ELLIOTT SPAGAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokrater reagerar kraftigt

Flera av demokraterna i senaten reagerade kraftigt mot nyheten från Pentagon. 

I ett brev till ställföreträdande försvarsminister Patrick Shanahan skriver en grupp demokrater att Pentagon borde ha frågat kongressen innan beslutet – och att pengarna kunde ha använts bättre inom det nationella försvaret.

”Vi befarar att försvarsdepartementet har tillåtit att politisk inblandning och favoritprojekt går före livsviktiga frågor om beredskap för vårt försvar”, skriver demokraterna i brevet.