Trump erkänner – mänsklig påverkan på klimatet "extremt trolig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare i år beslutade Donald Trump att USA ska lämna Parisavtalet. Nu släpper Trumpadministrationen en rapport där de drar slutsatsen att det är "extremt troligt" att den globala uppvärmningen drivs av mänsklig aktivitet.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Trump och hans administration har gjort sig kända för att förminska den mänskliga faktorn på klimatet. 

Nu släpper de en vetenskaplig rapport som bekräftar att det är "extremt troligt" att den globala uppvärmningen drivs av mänsklig aktivitet. 

Samtidigt vill Trump få fart på den inhemska kolindustrin. 

Trumpadministrationen gjorde sig tidigt kända för att förminska människans påverkan på klimatförändringarna.  I juni i år meddelade den amerikanske presidenten att USA ska komma att lämna klimatavtalet – Parisavtalet.
Vid flera tillfällen har Donald Trump twittrat sina åsikter om den globala uppvärmningen. 

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/656100109386674176

I tweeten raljerar Trump över att det kan vara ordentligt kallt trots att den globala uppvärmningen gör världen varmare. Han avslutar tweeten med orden: Vi kunde verkligen behöva en stor portion av den där globala uppvärmningen!


LÄS MER: Åtta sätt som jorden kan gå under på


Trumpadministrationen gör helomvändning

Nu kan administrationen ha gjort en helomvändning då de släppt en vetenskaplig rapport där de bekräftar vad majoriteten av klimatforskare hävdat länge: människan har en negativ inverkan på klimatet, det rapporterar The Washington Post

Vita Huset ska inte ha försökt stoppa släppet av rapporten, där det står att det är "extremt troligt" att uppvärmningen är orsakad av mänsklig aktivitet.

Trump har talat mycket och öppet om sin vilja att få fart på den inhemska kolindustrin.
Foto: BRANDEN CAMP / AP TT NYHETSBYRÅN

Forskarna har funnit att klimatförändringarna drivs nästan uteslutande av mänsklig aktivitet, varnar för att havsnivåerna kan komma att stiga så mycket som 2,5 meter tills år 2100, och listar de klimatrelaterade katastroferna som drabbat USA som ett direkt resultat av de globala temperaturhöjningarna. 


LÄS MER: Trumps visselblåsare inbjuden av regeringen


Trump framhåller fossila bränslen

Redan innan Donald Trump blev president hade han starka åsikter rörande kolindustrin. I tweeten står det att Obamas reglering av kolindustrin skulle leda till industrins död och höja landets elektricitetspriser.  

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/382245373353283584

Sedan Trump tog över i vita huset har utvinningen av fossila bränslen prioriterats och rapporten kommer samtidigt som Trumpadministrationen jobbar hårt för att framhålla och lyfta produktionen av fossila bränslen igen. För att hjälpa industrin på traven kommer flera lagar, som är tänkta att hålla nere landets koldioxidutsläpp, att rivas upp. 

Under klimatavtalet i Paris förband sig USA att minska sina växthusgaser med 26 - 28 procent jämfört med utsläppen 2005 fram till 2025. I juni i år meddelade Trump att de lämnat avtalet och att de vill förhandla om det.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.