Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: ”En utplåning ni aldrig tidigare sett”

Trump ska först ha godkänt en attack mot Iran, men sedan dragit tillbaka ordern.
Han vill inte ha ett krig med Iran – men om det skulle bli så blir det en ”utplåning ni aldrig tidigare sett”.Foto: RON SACHS/SHUTTERSTOCK / RON SACHS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Hassan Rouhani, president i Iran.Foto: IRAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spänningarna mellan USA och Iran hårdnar allt mer efter attacken mot oljeriggen i Oman förra veckan.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han vill inte ha ett krig med Iran – men om det skulle bli så blir det en ”utplåning ni aldrig tidigare sett”.

Det säger Donald Trump i en intervju med NBC News. 

Spänningarna mellan USA och Iran hårdnar allt mer.

Donald Trump godkände på torsdagen en militär attack mot Iran som svar på nedskjutningen av en amerikansk drönare – men drog i sista stund tillbaka ordern.

I en intervju med NBC News ”Meet the press” förklarar Trump att han, efter att ha fått höra att 150 personer kunde mista livet i attacken, ”tänkte på det en sekund”, och att han då ångrade sig.

– De sköt ner en obemannad drönade, och här sitter vi med 150 döda människor - jag tyckte inte att det var proportionerligt, säger USA:s president.

Detta har hänt

13 juni: Två oljefartyg attackeras utanför Oman. USA:s utrikesminister Mike Pompeo pekar ut Iran som ansvarigt för attackerna. Enligt Pompeo är detta en av flera i rad av våldsamma attacker från landet den senaste tiden.

 

20 juni: Iran uppger att man skjutit ned en spiondrönare tillhörande. USA bekräftar senare att drönaren har skjutits ned över internationellt luftrum i Iran. Donald Trump godkänner samma dag en attack mot Iran som svar – men drar tillbaka ordern i sista stund.

 

21 juni: USA vill anordna ett möte i FN:s säkerhetsråd gällande konflikten med Iran.

Trump: Planen hade inte fått klartecken

Under fredagen kom uppgifter om att planen ska ha varit i luften och fartygen positionerade. Något som Trump i intervjun med NBC säger inte stämmer: Inget hade fått klartecken eftersom ”saker ändras” i sista stund.

– Nej, men de skulle ha varit det väldigt snabbt, och saker skulle ha kommit till en punkt där man inte kunde backa, du kan inte backa, säger han i ”Meet the press”.

Han säger att han stoppade attacken med tio minuters marginal.

Trump: Vill inte ha krig

Donald Trump påpekar i intervjun att han inte vill ha ett krig mot Iran.

Men om det ändå skulle ske så skulle det bli vad han kallar ”en utplåning ni aldrig tidigare sett”.

Hela intervjun med Donald Trump sänds på söndag.

USA vill anordna möte i säkerhetsrådet

På fredagen kom också uppgifter från AFP om att USA på måndag vill anordna ett möte i FN:s säkerhetsråd angående den eskalerande konfliktsituationen med Iran. Mötet planeras att hållas bakom stängda dörrar.

Samtidigt har den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA förbjudit amerikanska flygoperatörer att flyga i ett Irankontrollerat luftrum i Hormuzsundet och Omangulfen. Orsaken ska vara de ökade spänningarna mellan USA och Iran, skriver Reuters. 

Efter det har både nederländska KLM och australiska Qantas gått ut med att de också kommer att undvika Hormuzsundet. Enligt Qantas påverkar det bolagets flyg mellan London och Australien, som i stället dirigeras om.

”Finns många bättre alternativ än att attackera ett land”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.