Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump fortsätter försvara sonens Rysslandsmöte

Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslandsfrågan dominerade presskonferensen med Donald Trump och Emmanuel Macron i Paris.

– De flesta skulle ha accepterat ett sådant möte som min son hade med den ryska advokaten. Det är normalt inom politiken, säger Trump

Många frågor handlade om familjen Trumps påstådda samröre med Ryssland när presidenterna Donald Trump och Emmanuel Macron gav en presskonferens i Paris på torsdagen.

Trump försvarade sin sons, Donald Trump Jr, möte med en rysk advokat som erbjöd komprometterande information om Hillary Clinton, Trumps rival i presidentvalskampanjen förra året.

"Underbar ung man"

– Min son är en underbar ung man. Han hade ett möte med en rysk advokat, inte en regeringsadvokat, säger Donald Trump.

– Det var ett kort möte som inte gav något resultat. En deltagare lämnade nästan omedelbart, en annan var inte fokuserad på mötet.

– De flesta skulle ha accepterat ett sådant möte. De handlar om att göra research om din opponent. Det är normalt inom politiken. Politik är kanske inte den trevligaste sysselsättningen, du hämtar in information, säger han.

Också den franske presidenten Emmanuel Macron fick en fråga om det påstådda samröret med Ryssland. Han slog fast att han "inte blandar sig i andra länders inrikespolitik", ett svar som Trump tyckte var "mycket bra".

– Vi har båda direkta relationer med Ryssland. Det är viktigt att vi båda har direkta kontakter med president Putin, säger Macron.

Leenden och värme

Det var idel leenden och värme när Frankrikes president tog emot sin amerikanska kollega Donald Trump i Paris på torsdagen. En markant skillnad mot iskylan mellan dem på Natomötet i maj, noterar flera amerikanska medier.

De båda presidenterna och deras fruar tittade på en militärparad, uppmärksammade att det är 100 år sedan USA sände trupper för att strida på Frankrikes och dess allierade sida i första världskriget – och de ska äta middag i Eiffeltornet på torsdagskvällen.

Trump är hedersgäst under firandet av franska nationaldagen på fredagen.

Tredje mötet

Det är tredje gången Trump, 71, och Macron, 39, träffas. Det har rått en del spänning mellan de båda ledarna tidigare. Trump har antytt det inte längre är säkert att besöka Paris på grund av terroristhotet. Och han hyllade den högerextrema ledaren Marine Le Pen som förlorade mot Macron i det franska presidentvalet.

Och Macron har kritiserat Trumps beslut att USA ska dra sig ut det internationella klimatavtalet som slöts i Paris.

En rad frågor väntades komma upp under deras möte i Elyséepalatset i Paris på torsdagen, skriver ABC.

Först och främst relationerna mellan USA och Frankrike. Många såg de båda presidenterna sex sekunder långa handskakning på Nato-toppmötet – då de med bistra ansiktsuttryck höll varandras händer i ett järngrepp – som ett tecken på ömsesidigt ogillande. De tycker olika om det mesta: klimatförändringar, frihandel, öppna gränser , ekonomi och många andra ämnen.

Och Trumps förolämpning av den franska huvudstaden, "Paris är inte längre Paris", togs inte heller väl upp i Frankrike.

Bästa vänner

På presskonferensen förklarade de att de är de bästa av vänner – även om åsiktsskillnader kvarstår. Trump sade att han med nöje skulle besöka Paris nu när Macron är president.

– Ni kommer att få ett mycket fredligt och vackert Paris. Ni har en bra  president, han kommer att ta itu med våldsamma personer. Jag kommer tillbaka, säger Trump.

De båda ledarna kom överens om att inte komma överens om klimatfrågorna. Trump sade att "något kanske händer med Parisavtalet".

– Vi känner till våra åsiktsskillnader om klimatet. Det är viktigt att vi kan fortsätta att samtala, säger Macron.