Donald Trump bjuder in Palestinas president Mahmoud Abbas till Vita huset. Foto: Apaimages/Rex / APAIMAGES/REX REX FEATURESDonald Trump bjuder in Palestinas president Mahmoud Abbas till Vita huset. Foto: Apaimages/Rex / APAIMAGES/REX REX FEATURES
Donald Trump bjuder in Palestinas president Mahmoud Abbas till Vita huset. Foto: Apaimages/Rex / APAIMAGES/REX REX FEATURES
För en dryg månad sedan hade Donald Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på besök. Foto: Patsy Lynch/Rex/Shutterstock / PATSY LYNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESFör en dryg månad sedan hade Donald Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på besök. Foto: Patsy Lynch/Rex/Shutterstock / PATSY LYNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
För en dryg månad sedan hade Donald Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på besök. Foto: Patsy Lynch/Rex/Shutterstock / PATSY LYNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Trump bjuder in Abbas för att tala fredsprocess

Publicerad

För en dryg månad sedan hade man Israels premiärminister på besök.

Nu står det klart att Palestinas president, Mahmoud Abbas, också har bjudits in till Vita huset av Donald Trump

Det bekräftades av pressekreteraren Sean Spicer under fredagskvällen.

– Abbas kommer att resa dit mycket snart, svarade Mahmoud Abbas talesperson Nabil Abu Rdeneh enligt AP.

Under sina första månader vid makten har det rådit fortsatta oklarheter kring var Trump står i Israel-Palestina frågan.

Likt tidigare amerikanska presidenter har Obama försäkrat allmänheten om att Israel är en av landets närmaste allierade. Men samtidigt har svaren på de stora frågorna ofta varit undvikande.

Bland annat bad han, under en gemensam presskonferens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Israel att pausa bosättningarna på Västbanken.

– Jag ser två stater, jag ser en stat. Jag gillar lösningen som båda parterna gillar, jag kan leva med vilket som, sade Trump då.

"Ska diskutera fredsprocess"

Nu står det klart att även Palestinas president, Mahmoud Abbas, har bjudits in till Vita huset för att träffa president Trump.

Enligt Reuters talade Trump och Abbas med varandra på telefon nyligen och en talesperson för den palestinska presidenten bekräftade uppgifterna under fredagen.

– President Abbas har bjudits in till Vita huset för att diskutera hur man ska återuppta den politiska processen, vilket visar hans engagemang för en fredsprocess som ska leda till fred mellan Palestina och Israel, säger Nabil Abu Rdeneh till Reuters.

Enligt uppgifter ska den palestinska ledningen vara oroade över, vad de uppfattar som, den favoriserande inställningen från Washington gentemot Israel och premiärminister Netanyahu.

Mahmoud Abbas bjuds in till Vita huset.Foto: Ron Edmonds / AP

– Vi är redo att återuppta förhandlingarna med president Trump och Israel, säger Nabil Abu Rdeneh till AP.

Spända relationer mellan USA och Israel

Enligt palestinska talespersoner kommer Abbas under mötet att trycka på oron för den israeliska bosättningspolitiken och behovet av en tvåstatslösning för att avsluta konflikten.

Under president Obamas tid vid makten försämrades relationen mellan Israel och USA. Så sent som i december förra året antog FN:s säkerhetsråd en resolution som fördömde de israeliska bosättningarna. USA valde då, för ovanlighetens skull, att inte lägga in sitt veto i frågan utan lade i stället ner sin röst.

För detta fick Obama stark kritik från premiärminister Netanyahu. Trump har också varit kritisk mot tilltaget, trots att han uppmanat Israel att pausa bosättningarna.

– Jag tar ställning mot de orättvisa anklagelserna mot Israel från FN, som har behandlat Israel väldigt, väldigt orättvist, sade Trump i februari.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag