Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump besöker Israel
på sin första resa

Om två veckor ger sig Donald Trump i väg på sin första utlandsresa som president.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Netanyahu säger i ett uttalande inför Trumps inplanerade besök att han delar Trumps önskan om fred i regionen.Foto: Oded Balilty / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Donald Trump kommer att besöka Israels premiärminister Netanyahu under sin första utlandsresa som president.

Fredslösningar i Mellanöstern står på agendan.

– Jag är hedrad att kunna tacka ja till Netanyahus inbjudan, säger Trump.

Om två veckor ger sig Donald Trump i väg på sin första utlandsresa sedan han blev president. Nu har några av programpunkterna spikats. På väg till Italien och G7-mötet på Sicilien kommer presidenten att stanna en natt i Israel för ett möte den 22 maj med landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

Datumet har nämnts tidigare men har nu bekräftats.

 

 

 

 

Trumps dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner som också jobbar som assistent respektive rådgivare i Vita huset kommer att vara med under besöket.

Trump har backat från kravet på tvåstatslösning

Trump har tidigare varit på väg till Israel men ställde då in besöket och lovade att komma tillbaka när han blivit president.

– Jag är hedrad att kunna acceptera inbjudan från premiärministern under mitt första besök till Israel som president, säger Trump i en kommentar och fortsätter:

– Vi kommer att understryka behovet av att ytterligare stärka det amerikanska och israeliska partnerskapet, vilket har varit en stor framgång under många år.

Trump säger också att de kommer att diskutera tänkbara fredslösningar mellan Israel och Palestina. När Netanyahu besökte USA i februari frångick Donald Trump USA:s tidigare krav på en tvåstatslösning av konflikten – en linje som USA stått bakom i flera decennier.

– Jag tittar på en tvåstatslösning och en enstatslösning och jag gillar den som båda parterna gillar, sa Trump under en gemensam presskonferens.

Trump raderade tweet om president Abbas besök

Netanyahu säger i ett uttalande inför Trumps inplanerade besök att han delar Trumps önskan om fred i regionen.

President Trump hade nyligen Palestinas president Mahmoud Abbas på besök i Vita huset. Trump twittrade att det varit en ”ära” och att han hoppades att det kunde komma något "enastående” ur mötet i frågan kring Israel och Palestina. Tweeten raderades senare utan förklaring.

En fråga som också väntas komma upp är Trumps kontroversiella plan att eventuellt flytta den amerikanska ambassaden i Tel Aviv till Jerusalem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.