Donald Trump. Foto: AP/TTDonald Trump. Foto: AP/TT
Donald Trump. Foto: AP/TT
Steve Bannon. Foto: EPA / TTSteve Bannon. Foto: EPA / TT
Steve Bannon. Foto: EPA / TT

Trumps hot mot Steve Bannon

Publicerad

USA:s president Donald Trump har haft ett minst sagt hektiskt dygn.

Nu hotar presidenten att stämma sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon för ärekränkning, förtal och sekretessbrott.

– Rättliga åtgärder är nära förestående, skriver Trumps advokat Charles Harder i ett brev till Bannon, rapporterar ABC News.

Journalisten Michael Wolffs kommande bok "Fire and Fury: Inside the Trump White House" tecknar ett porträtt av en president som inte alls ville bli president. Åtminstone utmålas Trump som en kandidat som inte förväntade sig en vinst. 

Boken kommer ut om ett par dagar men redan nu har ett utkast publicerats i New York Magazine.

Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon – som sparkades i augusti 2017 – medverkar i boken och berättar att Trump förvånades över framgången och verkade vara närmast skräckslagen när beskedet om valsegern kom.

"Don Junior berättade för en vän att hans pappa såg ut som han sett ett spöke. Melania grät – och inte av glädje", säger Steve Bannon i boken.

"Ivanka Trump vill bli president"

Även presidentdottern Ivanka Trump omnämns i boken. Enligt Bannon ska hon och maken Jared Kushner planerat för att Ivanka i framtiden skulle kandidera och bli USA:s första kvinnliga president – före Hillary Clinton. 

 

LÄS MER: Ivanka Trumps plan: Bli USA:s president

Nya boken "Fire and Fury: Inside the Trump White House".

Steve Bannon berättar också om det omtalade mötet i juni 2016 som Donald Trumps son, Donald Trump Jr ordnade med en rysk advokat för att han ville se om advokaten hade skadlig information om Hillary Clinton, som kandiderade mot Trump i presidentvalet. En mellanhand till mötet hade lovat dokument som skulle göra Hillary Clinton skyldig för brott. 

I boken berättar Bannon att han kritiserade Donald Trump Jr för att han hade mötet utan att ha med sig några advokater.

Enligt Steve Bannon kommer Donald Trump Jr inte ha en chans när strålkastarljuset riktas mot honom:

"De kommer att knäcka honom som ett ägg på nationell tv", säger han i boken. 

Donald Trump Jr.Foto: AP/TT

Trump hotar att stämma Bannon

Trump svarade med att försöka få sin tidigare medarbetare att framstå i dålig dager: Steve Bannon har inte haft något inflytande eller verklig insyn i presidentens arbete och försöker nu att verka viktig.

– Steve Bannon har ingenting att göra med mig och mitt presidentskap. När han blev av med jobbet, förlorade han inte bara jobbet, han förlorade sitt förstånd, säger Trump i ett uttalande enligt AP.

 

LÄS MER: Sju avslöjanden i den nya boken om Trump

 

Nu har ett brev skickats från Trumps advokat Charles Harder till Bannon.

– Genom att kommunicera med författaren Michael Wolff om en kommande bok har han gett upphov till en rad rättsliga åtal, inklusive ärekränkning, förtal och sekretessbrott. Rättsliga åtgärder är nära förestående, säger advokaten i ett uttalande enligt ABC News.

Bannon svarar Trump

Sedan han petades från posten som chefsstrateg för presidenten har Steve Bannon återgått till att arbeta för den högerextrema sajten "Breitbart News".

I radioprogrammet "Breitbart News Tonight" får Bannon en lyssnarfråga om Trumps utspel efter skandalboken. Bannon svarar genom att säga att Trump är en "bra man".

– Du ska veta att jag stöttar honom, dag in och dag ut, säger han i programmet enligt CNN.

Aktiv på Twitter

På Twitter, där Trump vanligtvis gärna fäktas, har boken inte nämnts rakt ut. Däremot har han skrivit att han ska utnämnda det mest oärliga och korrupta mediet. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948359545767841792

 

Innan nyheten hotade han också om att dra in biståndet om Palestina inte är villiga att fortsätta processen för att nå ett fredsavtal med Israel.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948322497602220032

Uttryckte stöd för det iranska folkets protester

Trump valde även att svara på Nordkoreas Kim Jong-Uns nyårstal. I talet till nationen valde den högste ledaren att nämna sin kärnvapenknapp som alltid finns tillgänglig framför honom på skrivbordet, redo att attackera om Nordkorea hotas av USA. 

”Jag har också en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans, och min knapp fungerar!”

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948355557022420992

Han fortsatte med en tweet till stöd för det iranska folkets protester som Trump tidigare uttryckt stöd för.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948548807612084224

Presidenten uttryckte sitt deltagande över att Thomas S. Monson, ledare av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, har avlidit. ”Melania och jag är djupt sorgsna över detta”, skrev Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948722170531893248

Trump skröt därefter om att arbetslöshetssiffrorna är nere på 4,1 procent.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948738634722742273

Trump avslutade dagen med att dra sin slogan igen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948739073237311488
Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag