Trump kräver myndigheter på uppgifter om medborgarskap

Presidenten skriver på en order om frågan.
Donald Trump och justitieminister William Barr höll en presskonferens om medborgarskapsfrågan på torsdagen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll en presskonferens på torsdagen.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump backar från sitt krav om att frågan om medborgarskap ska vara med i USA:s folkräkning – men kräver i stället att landets myndigheter ska lämna över uppgifterna.

– Vi backar inte från vårt försök att fatställa den amerikanska befolkningens medborgarskap. Att veta detta är viktigt för att skapa vettig politik, säger han på en presskonferens.

Donald Trump kommer inte att använda en så kallad exekutiv presidentorder för att få ställa medborgarskapsfrågan i nästa års folkräkning.

I stället utfärdar han en order om att amerikanska myndigheter ska lämna över sina uppgifter om vilket medborgarskap de som bor i USA har.

– Härmed beordrar jag varje departement och myndigheter inom den federala regeringen att förse handelsdepartementet med alla efterfrågade handlingar om antalet medborgare och icke-medborgare i vårt land, säger Trump på en presskonferens på torsdagskvällen.

Fråga om medborgarskap utesluts

USA:s handelsdepartement genomför vart tionde år en ny folkräkning i USA och nästa år är det dags igen. Donald Trump har velat få med den nya frågan, men Högsta domstolen har sagt nej.

Den landsomfattande folkräkningen, United States Census, påverkar direkt antalet platser för varje stat i kongressen och finansieringen för statliga program.

Kritiker mot frågan menar att minoriteter, även om de har uppehållstillstånd eller amerikanskt medborgarskap, skulle avskräckas från att svara.

Barr: Högsta domstolen stoppade alla möjligheter

Även justitieminister William Barr deltog på presskonferensen. Han gratulerade presidenten till beslutet och bekräftade att frågan inte kommer att vara med i folkräkningen.

– Högsta domstolen stoppade alla möjligheter att ta med frågan i Census 2020, säger Barr.

Högsta domstolen sade förra månaden nej till att ta med frågan och hänvisade till att Trumps anledningar till att införa den vara oklara, enligt CNN.

Demokraterna har varit starkt kritiska till Trumps planer och på torsdagen anklagade han partiet för sitt bakslag.

– De enda som inte är stolta över att vara amerikanska medborgare är de som kämpar mot oss om ordet ”medborgarskap”, säger Trump.

Även medborgarrättsorganisationer har kritiserat förslaget och att frågan nu stryks i folkräkningen ser de som en seger, skriver Huffington Post.

– Trump kan påstå att han segrat i dag. Men det är inget annat än ett förödmjukande nederlag för honom och hans administration, säger Dale Ho, jurist på American Civil Liberties Union.

Kräver nu myndigheterna på uppgifter om medborgarskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.