Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump avslöjade hemligstämplad information för ryska ministern

USA:s president Donald Trump avslöjade hemligstämplad information om ett IS-hot för Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov och USA-ambassadör Sergey Kislyak.
Foto: Russian Foreign Ministry Handout / Epa / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trump skakar hand med Lavrov under mötet i Vita huset.
Foto: Russian Foreign Ministry Handout / Epa / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump avslöjade hemligstämplad information om ett IS-hot för Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov och USA-ambassadör Sergey Kislyak under ett möte i Vita huset förra veckan, skriver Washington Post.

– Vid inget tillfälle diskuterades underrättelsemetoder eller källor, och presidenten avslöjade inga militära operationer som inte redan var allmänt kända, säger Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare HR McMaster.

Trump ska enligt amerikanska tjänstemän beskrivit ett IS-relaterat hot rörande datoranvändning på flygplan, vilket ska ha äventyrat en mycket viktig informationskälla.

Informationen ska ha varit så känslig att tillgången till den var kraftigt begränsad även inom Trump-administrationen.

Källan till informationen hade inte gett USA tillstånd att dela denna med Ryssland, och tjänstemän säger nu att Trumps agerande kan kosta dem samarbetet med källan som har insyn i IS inre förehavanden.

– Trump gav den ryske ambassadören mer information än vi har gett våra allierade, säger en amerikansk tjänsteman till Washington Post.


LÄS MER: Bekräftat: Rysslands kontakt med Trump


”Trump verkar vara väldigt vårdslös”

Enligt en källa med insyn i mötet ska Trump i det närmaste ha skrutit för ryssarna:

– Jag får fantastisk information varje dag, ska Trump ha sagt till Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör.

Presidentens agerande får nu kritik:

– Det är chockerande. Trump verkar vara väldigt vårdslös och förstår inte allvaret i vad han gör, framför allt när det gäller känslig information som rör nationens säkerhet, säger en före detta tjänsteman.

– Han verkar gå in i ett rum eller plocka upp telefonen och bara improvisera, och det har enorma nackdelar. Förstår han vad som är hemligstämplat och inte? Det är vad som oroar mig, säger en annan före detta tjänsteman.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Trumps kopplingar till Ryssland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.