Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump petar Scaramucci

Anthony Scaramucci sparkas efter bara tio dagar som Vita husets kommunikationschef. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Vita husets pressmeddelande.

Donald Trump väljer att återigen möblera om i sin innersta krets. Anthony Scaramucci, som nyligen utsågs till ny kommunikationsdirektör, får sparken, uppger New York Times. 

Scaramucci lämnar därmed sin tjänst efter bara tio dagar. 

Sparkad, frånskild och utskämd. Anthony Scaramucci, 53, har haft tio sällsynt dåliga dagar.

Enligt källor till New York Times är det den nytillträdde stabschefen John Kelly som fattat beslutet att ge Anthony Scaramucci sparken från sin topptjänst hos Donald Trump, inom sex timmar från det att han själv tillträdde på posten. Enligt Daily News ska Kelly införa "struktur, disciplin och styrka" till Vita Huset, en orsak till att Scaramucci - som orsakat en hel del uppståndelse under sin korta tid på posten - ska ha fått avgå.

"En bra dag på Vita Huset"

New York Times skriver vidare att John Kelly informerat anställda vid Vita huset på måndagsmorgonen, lokal tid.

Vad president Donald Trump tycker om att Scaramucci får gå från sin tjänst efter bara drygt en vecka? Det är oklart.

Men USA:s president twittrade glatt natten till tisdagen svensk tid:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/892147656319004672

Det här innebär att Anthony Scaramucci lämnar tjänsten som Vita husets kommunikationsdirektör efter enbart tio dagar.

Nya stabschefen John F. Kelly informerade anställda vid Vita huset att Scaramucci fått sparken. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Under de dagarna har Scaramucci dock hunnit bli ordentligt omskriven. Han har bland annat kallat den tidigare stabschefen, Reince Priebus, för "paranoid och schizofren" under ett samtal med en reporter på The New Yorker. 

"Jag gjorde ett misstag när jag litade på en reporter. Det kommer inte att hända igen", skrev Scaramucci på Twitter.

"Anthony Scaramucci kommer att lämna sin roll som Vita husets kommunikationsdirektör", skriver Vita huset i ett pressmeddelande. Foto: Vita huset

Scaramucci hade tidigare sagt att hans mål var att se till att Priebus skulle få sparken från sitt jobb.

Den kontroversielle före detta banktjänstemannen har även förolämpat president Trumps chefsstrateg Steve Bannon.

Först begärde frun om skilsmässa och sen fick Anthony Scaramucci sparken från Vita huset. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Spicer sa upp sig i protest mot nya chefen

Strax innan Anthony Scaramucci tillträdde tjänsten som kommunikationsdirektör valde pressekreteraren Sean Spicer att säga upp sig – enligt källor till flera amerikanska medier var det en protesthandling mot att Scaramucci valts till ny kommunikationsdirektör. 

 

Läs mer: Sean Spicer slutar som pressekreterare 

 

Häromdagen skrev Expressen att Scaramuccis fru valt att ansöka om skilsmässa. Enligt New York Times ska hustrun Deirdre Scaramucci ha tröttnat på makens "nakna politiska ambition". Den 6 juli skickades ansökan om skilsmässa in.

Scaramucci omplaceras inte inom Vita huset. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förra måndagen födde hon en pojke, som ska heta James, och det är paret Scaramuccis andra gemensamma barn. Anthony Scaramuccis reaktion på den glada nyheten var att skicka ett sms för att gratulera henne. Enligt en talesperson för honom har paret lagligen varit separerat sedan fem eller sex månader tillbaka, uppger New York Post.

 

Läs mer: Scaramuccis fru begär skilsmässa 

 

Vita huset önskar Scaramucci lycka till i ett kort uttalande:

”Anthony Scaramucci kommer att lämna sin tjänst som kommunikationsdirektör för Vita huset. Mr. Scaramucci kände att det var bäst att ge stabschefen John Kelly en nystart och möjlighet att välja sitt eget team. Vi önskar honom all lycka”. 

Anthony Scaramucci pratar med presskåren i Vita huset fredagen den 21 juli. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

En stund efter att nyheten om Scaramucci blev känd anordnades en pressträff i Vita huset. Pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders bekräftade att Scaramucci inte omplaceras inom Vita huset – utan alltså får lämna helt och hållet. 

Inga kommentarer om processen

Hon fick också frågan om det var den nya stabschefen John Kelly som fattat beslutet om att ge Scaramucci sparken – vilket New York Times gjort gällande.

– Jag kommer inte gå in på processen. Det som är viktigast för oss är inte vilka som är anställda vid Vita huset utan i övriga Amerika, svarade Sarah Huckabee Sanders.

Anthony Scaramucci fredagen den 28 juli. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon fick även frågor om vad Donald Trump anser om Scaramuccis hårda ord om Reince Priebus och Steve Bannon.

 – Presidenten kände att Anthonys kommentarer var olämpliga för en person i den här rollen, svarade hon.

Föll offer för skojmailare

Scaramuccis attityd gentemot Priebus blev känt bland annat genom några fakemail som en hackare, som utgett sig för att vara Priebus, delat med sig till CNN. Skojaren mailade Scaramucci dagen efter att Priebus lämnat sin tjänst och skrev "Jag hade lvat mig själv att hålla mina händer smutsfria, men after att jag läste din tweet i dag som sade 'snart ska vi få se vem i media som har klass och vem som inte har det', har drivit mig till detta. Den tweeten var häpnadsväckande skenhelig, till och med för dig".

https://twitter.com/Scaramucci/status/891279890221342720

Svaramucci svarade då med "Du vet vad du gjorde. Vi alla gör det. Till och med i dag. Men lita på att vi var förberedda. En man skulle be om ursökt".

Den falska Priebus svarade "Jag kan inte tro att du ifrågasätter min etik. Den så kallade 'Mooch' som inte ens kan hantera första veckan på Vita HUset utan att lämna upprördhet i sin väg. Jag har inget att be om ursäkt för."

Scaramucci skrev tillbaka: "Läs Shakespeare. Speciellt Othello. Du har rätt där. Min familj har det bra förresten och kommer frodas. Inga fler svar från mig."

I annan falsk mailkonversation lurades Scaramucci av skojaren att han pratade med Rysslands ambassads-kandidaten John Huntsman Jr, där parterna pratade om "vems huvuden" som ska rulla och hänvisade till både Priebus och Steve Bannon. Även den konversationen offentligjordes av CNN.

Listats som död

Och som om inte de senaste tio dagarna varit jobbiga nog för Scaramucci. Washington Post skriver att han listas som "död", enligt ett register som Harvard Law School har över sina före detta studenter. Uppgiften är givetvis felaktig, men ändå inte särskilt upplyftande.

Det är oklart om det rör sig om ett skämt eller ett skrivfel.