Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Topprepublikan lovar lugnt skifte om Biden vinner

Lämnar rummet: ”Jag har ett stort samtal”.
Donald Trump vägrar utlova att han kommer att medverka till en ordnad maktöverlämning vid en eventuell valförlust.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s President Donald Trump vägrar lova att han kommer att medverka till ett ordnat maktskifte om Joe Biden vinner valet. 

Nu går republikanernas ledare i senaten, Mitch McConell, emot president och utlovar en fredlig övergång vid valförlust. 

”Det kommer bli en ordnad övergång”, skriver han på Twitter. 

Under torsdagen gick republikanernas ledare i senaten, Mitch McConell, ut och slog fast att den som faktiskt vinner presidentvalet den 3 november också kommer att bli president. 

Topprepublikanens markering mot Trump

”Vinnaren av valet den 3 november kommer att avlägga presidenteden den 20 januari. Det kommer vara en ordnad övergång precis som det varit varje år sedan 1792”, skriver McConell på Twitter. 

https://twitter.com/senatemajldr/status/1309126971058794499

Ledarens uttalande kan tyckas självklart men det kommer efter att president Donald Trump vid upprepade tillfällen vägrat lova en fredlig maktövergång om han förlorar presidentvalet. 

Senast under onsdagskvällen. Då höll Donald Trump en pressträff där han pressades av reportrarna om utvecklingen i Breonna Taylor-fallet – och om hur han kommer att agera vid en eventuell valförlust. 

Han vägrade utlova att han kommer att medverka till en lugn och protokollenlig överlämning av makten.

– Vinst, förlust eller oavgjort i det här valet. Kan du här i dag lova att arbeta för ett fredligt maktöverlämnande, frågade en reporter.

– Vi får se vad som händer. Du vet att jag har klagat, och det väldigt starkt, på de här valsedlarna. De är en katastrof, sa han och syftade sannolikt på den stora mängd poströster som väntas i valet och som han tidigare – utan att kunna hänvisa till fakta – har hävdat kommer att leda till valfusk.

Vill sätta stopp för poströstningen

Reportern som ställde frågan försökte igen, men fick inget löfte den gången heller.

– Vi vill göra oss av med dessa valsedlar. I så fall kommer du få en väldigt fredlig... det kommer inte behöva bli någon överlämning av makten alls. Det kommer att bli en fortsättning.

– Valsedlarna är utom kontroll, det vet du också. Och Demokraterna vet det, bättre än alla andra. 

Trump har tidigare sagt att det enda sättet Joe Biden skulle kunna vinna är om valet är ”riggat”. 

Senare avbröts plötsligt pressträffen. Med orden ”Jag måste lämna nu för ett akut telefonsamtal”, lämnade presidenten rummet.

KD-politikern om Donald Trumps samtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.