Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump anklagar Iran för attack på oljefartyg

Två oljefartyg skadades i Omanbukten.
Donald Trump.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det angripna fartyget.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amerikansk militär har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna mot två oljefartyg utanför Oman.

Nu stämmer president Donald Trump in.

– Det står Iran skrivet över det hela, säger han i Fox and friends. 

Storbritanniens Jeremy Hunt säger att Iran ”med största säkerhet” låg bakom attacken, skriver AFP. 

På torsdagsmorgonen attackerades två oljefartyg i Omanbukten – varav ett av fartygen började brinna. Totalt tvingades ett 40-tal personer ur besättningen evakuera.

Amerikansk militär har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna. På fredagen släppte man en film och bilder, där man hävdar att det iranska revolutionsgardet avlägsnar en sjömina från skrovet på det attackerade fartyget Kokuka Courageous – med syftet att undanröja bevis.

Nu stämmer också president Donald Trump in i anklagelserna.

Donald Trump: ”Ett land av terror”

I en intervju i Fox-programmet Fox and friends säger han:

– Iran gjorde det för du såg båten. Det står Iran skrivet över det hela.

Presidenten får också medhåll från Storbritannien, vars utrikesminister Jeremy Hunt säger att Iran ”med största säkerhet” låg bakom attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Spänningarna mellan USA och Iran har ökat den senaste tiden, särskilt sen den iranske presidenten Hassan Rohani i maj sa att landet inte tänkte följa alla regler i Iranavtalet. Trump svarade med ytterligare sanktioner.

Nu säger den amerikanske presidenten att Iran fortfarande är ett hot.

– De är ett land av terror och de har förändrats mycket sen jag blev president, det kan jag säga, säger Trump till Fox and friends.

Iran slår samtidigt tillbaka och säger att man ”kategoriskt förnekar USA:s ogrundade anklagelser” om attackerna utanför Oman.

Iran slår tillbaka: USA saboterar diplomatin

Norska Dagbladet har varit i kontakt med den iranska ambassaden i Oslo, där en talesperson för ambassadören inte skräder på orden.

– Att USA omedelbart och utan någon form av bevis har kommit med grundlösa beskyllningar mot Iran vittnar om att ”B-laget” nu rör sig mot en alternativ plan: att sabotera diplomatin, säger talespersonen till tidningen.

Ambassaden anklagar USA för ”ekonomisk terrorism”.

Talespersonen betonar också att Iran vill ha fred och stabilitet i Persiska viken.

– Man bör fråga sig själv om vilka dolda krafter som försöker sprida negativa rykten och vem som tjänar på en eskalerad konflikt i vårt område.

Uppdatera dig på de senaste utrikeshändelserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.