Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump anarkiklassar tre städer – hotar med indragna pengar

Här är ett inslag från oroligheterna i Portland i slutet av augusti.
Trump och hans justitiedepartement anarkiklassar Portland, New York City och Seattle.Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT
Letitia James, statsåklagare i New York, förbereder en stämning mot Trump och hans beslut.Foto: USA TODAY NETWORK/ SIPA USA
Portland är en av de städer som drabbas av anarkiklassificeringen.Foto: Nina Svanberg

New York City, Portland och Seattle klassas som ”anarkistiska territorier” av Trumps justitiedepartement.

Samtidigt hotas städerna med indragna pengar.

– Vi kan inte tillåta att skattemedel slösas när invånarnas säkerhet står på spel, säger justitieminister Barr i ett uttalande.

Allt har sin grund i de enorma, våldsamma och mer fredliga, protester mot polisvåldet som skakat USA under flera månader. I början av september kom uppmaningen från president Trump: Utred vilka städer eller områden i USA som ”tillåter anarki, våld och förstörelse”. 

Kriterierna för det hårda omdömet ”anarkistiskt territorium” – eller anarkistisk jurisdiktikon – sattes upp i en promemoria. Särskilt fyra städer pekades ut – och kriterierna såg skräddarsydda ut. 

En punkt: Vägran att ta emot federal polisiär hjälp. Portlands borgmästare Wheeler har sagt nej till hjälp och öppet kritiserat draget att skicka federala agenter till staden.

En annan punkt: Tillbakadragande av polisstyrkor från vissa geografiska områden. I Seattle valde man länge att tillåta en ”autonom zon” i stället för att konfrontera demonstranterna.

Utredningar fortsätter 

Nu har alltså beskedet kommit från justitieminister Barr. Tre av de utpekade fyra städerna – Washington D.C. klarar sig än så länge – klassas som anarkistiska. Departementet meddelar också att man utreder vidare om andra platser också ska stämplas. Utredning fortsätter nu också om det är möjligt, och isåfall hur, man ska dra in federala pengar från de utpekade städerna.

För New Yorks del skulle det kunna handla om 7 miljarder dollar nästa år. New Yorks statsåklagare Letitia James säger att hon redan förbereder en stämning mot beslutet.

– Han försöker distrahera det amerikanska folket från sitt misslyckade ledarskap och använder sina sista månader för att så mer kaos, mer hat och mer rädsla, säger hon i ett uttalande, enligt CNBC.

https://twitter.com/NewYorkStateAG/status/1308090255472500739

Även de tre städernas borgmästare har kommit med ett gemensamt uttalande.

– Det här är politiskt motiverat och grundlagsvidrigt. Presidenten spelar billiga politiska spel med pengar som kongressen har beslutat om.

I ett inlägg på Twitter skriver Seattles borgmästare Jenny Durkan att draget inte bara är olagligt och ett sällan skådat maktmissbruk. Hon tycker också att Trumps och Barrs besatthet av Seattle – och henne själv – är irrationell och en stor distraktion från de viktiga kriser som borde tas om hand. 

https://twitter.com/MayorJenny/status/1308105390303752194

Här får Trump beskedet att HD-domaren avlidit

Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA:s högsta domstol, avled i fredags. ”Dog hon precis? Wow. Jag är faktiskt ledsen över att höra det”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.