Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trudeaus parti backar efter ’blackface’-bilderna

Foto: KILPATRICK SEAN/CP/ABACA / STELLA PICTURES/KILPATRICK SEAN/CP/ABACA
Kanadas premiärminister Justin Trudeau.Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det fortsätter storma kring Kanadas premiärminister Justin Trudeau. 

Nu backar hans liberala parti i opinionsmätningarna efter den senaste veckans ’blackface’-avslöjande. 

Det stormar ordentligt kring Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter den senaste veckans ”blackface”-avslöjande. Trots att premiärministern upprepade gånger bett om ursäkt, backar nu hans liberala parti i de senaste opinionsmätningarna, rapporterar Reuters. 

Innan avslöjandet låg Justin Trudeau en bit framför konkurrenten Andrew Scheer och hans konservativa parti enligt opinionsmätningarna. 

Men över en natt har läget förändrats, och nu visar de senaste mätningarna att det konservativa partiet skulle få 35.5 procent av rösterna och det liberala partiet 32.9 procent om det var val i dag, skriver Reuters.  

– Dagen innan bilderna publicerades var Justin Trudeaus parti nära en majoritet i parlamentet. Men det har blivit en totalomvändning, och nu kan det vara så att de konservativa har majoriteten för tillfället, säger opinionsundersökaren Frank Graves, till Reuters.  

Trudeau målade ansiktet brunt under fest

Anledningen till de sjunkande siffrorna är en bild från premiärministerns skolbok från 2001, där Justin Trudeau under en fest med arabiskt tema målat ansiktet och händerna bruna. 

Under de senaste dagarna har han kritiserats kraftigt i internationella medier. Efter att bilden blev offentligt bad han om ursäkt för sitt agerande, och berättade att han inte tidigare förstått att sminkningen är rasistisk. 

– Jag borde vetat bättre redan då, men det gjorde jag inte. Jag gjorde det och jag är verkligen ledsen, säger Trudeau efter att bilden publicerats rapporterar Reuters.