Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trubbnosiga hundar offer för trenden

Vad många valpköpare inte känner till är att trubbnosiga hundar ofta har andningsproblem. Foto: Getty images/Istockphoto
Aveln har drivits för hårt, hävdar branschorganisationen Svensk Djursjukvård. Foto: Getty images/Istockphoto

Många charmas av mopsars och bulldoggars trubbnosiga uppsyn. Men vad många valpköpare inte känner till är att hundarna ofta har andningsproblem. Aveln har drivits för hårt, hävdar branschorganisationen Svensk Djursjukvård.

Fakta: Innan du köper en trubbnosig hund

• Be att få träffa valpens mamma, pappa eller ett syskon ur en äldre kull.

• Kontrollera att valpens släktingar andas tyst, utan att snörvla.

• Kontrollera släktingarnas näsborrar. Är de smala som streck kommer valpen sannolikt att få andningsproblem.

• Rådgör med en veterinär.

• Den som redan har en trubbnosig hund kan låta en veterinär bedöma andningen.

• Det går att kirurgiskt vidga näsborrarna på en hund som har stora andningsproblem.

Källa: Maria Lundvall

Det är ingen slump att trubbnosiga hundraser ökar i popularitet, för de har fina egenskaper och är trevliga. Men de har tyvärr också fallit offer för en utseendetrend, enligt veterinär Maria Lundvall vid Svensk Djursjukvård:

– De trubbnosiga hundarna har avlats mot så platt nos att andningsvägarna komprimerats. Erfarna veterinärer på området bedömer att ungefär 90 procent av alla trubbnosiga hundar har andningsproblem i varierande grad.

Inte gulligt

Problemet bottnar i okunskap hos köparna:

– Märkligt nog har de här egenskaperna, som är så negativa för hunden, nästan fått en charmstämpel. Man upplever det som ganska gulligt när hunden ligger på soffan och snarkar som en liten gubbe. Eller att den lägger sig ned under promenaden för att vila. Man förstår inte att hunden lider av syrebrist, säger Maria Lundvall.

Ett annat exempel på osunda trender är raser som shar pei som avlats allt hårdare mot att ha mycket hud, med konsekvens att hundarna får svamp i hudvecken. Ytterligare ett exempel är schäfrar med så sluttande bakkropp att rygg och höfter tar stryk.

En marknad

Ändå finns både lagstiftning och riktlinjer till skydd för djuren, konstaterar Maria Lundvall.

– Vi veterinärer tycker att lagstiftningen är solklar, men det här är en marknad. Så länge konsumenterna efterfrågar den här typen av hundar så kommer de att födas upp.

Därför inleder Svensk Djursjukvård, som samlar djurkliniker och -sjukhus, en upplysningskampanj riktad till blivande hundägare. Den som skaffar hund ska få hjälp att lära sig vad den ska kontrollera före köpet.

– Vi hoppas på en aha-upplevelse, att blivande valpköpare sätter sig in i vad de ska vara observanta på. Om valpköpare efterfrågar sunda egenskaper kommer uppfödarna att avla på de egenskaperna, säger Maria Lundvall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!