Troy Davis sista ord i livet

Publicerad
Uppdaterad
Den dödsdömde Troy Davis avrättades i Georgia tidigt på morgonen svensk tid.
Högsta domstolen avslog en sen överklagan i natt och strax därefter avrättades Davis med en giftinjektion.
- Jag är oskyldig, var Davis sista ord i livet.
Trots massiva protester världen över avrättades dödsdömda Troy Davis, 42, i Georgia i natt.
Innan giftinjektionen förklarade han sig oskyldig till mordet på polismannen Mark MacPhail 1989 en sista gång.
– Till hans familj vill jag säga att jag inte är den som mördade er son, er pappa, er bror. Jag är oskyldig, sa han enligt ögonvittnen.
Troy Davis fortsatte:
– Det som hände den kvällen är inte mitt fel. Jag hade ingen pistol. Allt jag vill... är att ni tittar djupare i det här fallet så att sanningen slutligen kommer fram.
Troy Davis bad sin familj att fortsätta den kampen.
Enligt ögonvittnen tappade Troy Davis medvetandet efter första injektionen, och att processen varade i 15 minuter.
President Barack Obama meddelade under natten att han inte skulle ingripa för att stoppa avrättningen.
I ett sista försök överklagade Troy Davis advokat till USA:s Högsta domstol men domstolen avslog överklagan. Därmed banades väg för att domen omedelbart skulle verkställas.

Dömd för polismord

Fallet har väckt internationell uppmärksamhet då hans advokater hävdat att han var oskyldig.
Troy Davis var dömd för att 1989 ha skjutit ihjäl en civilklädd polis utanför en hamburgerrestaurang i Savannah. Det fanns inga fysiska bevis för att han var skyldig och sju av nio vittnen har i efterhand ändrat sina vittnesmål. Davis begärde också att få göra ett test med lögndetektor för att bevisa sin oskuld, men ansökan avslogs.

Protester

Motståndare mot dödsstraffet hade i flera dagar samlats utanför fängelset och en kampanj för att frige Davis hade samlat närmare en miljon underskrifter.
En majoritet av amerikanerna stödjer dödsstraff och de flesta avrättningar drar till sig liten nationell uppmärksamhet. Davis fall har väckt kritik även i Europa där Frankrike och Europarådet i veckan uppmanade de amerikanska myndigheter att stoppa avrättningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag