Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trotsar SD:s krav - talar ut om krisen

Björn Söder och Jimmie Åkesson diskuterar.
Foto: Olle Sporrong

Jimmie Åkesson är inte tillräckligt konsekvent. Uteslut Erik Almqvist och Kent Ekeroth ur Sverigedemokraterna. Och mejlet med avgångskravet på ungdomspartiets ordförande är graverande för Jimmie Åkesson.

Det säger sverigedemokratiska företrädare ute i landet - trots partisekreteraren Björn Söders uppmaning att inte kritisera partiet öppet.

I fredags skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i ett öppet brev att partiet nu behöver visa en enad front utåt. Och att lokala företrädare gör rätt som hänvisar frågorna om Erik Almqvist och Kent Ekeroth till partiledningen.

Men fler och fler Sverigedemokrater ute i landet tar nu bladet från munnen. I går sa Allan Jönsson i Bjuv, en av SD:s tyngsta lokalpolitiker, till Expressen.se att något annat än en uteslutning av Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling är uteslutet.

"Ingenting där att göra"

Nu säger även SD-politikern Arvid Larsen, som sitter i Varas kommunfullmäktige, att Almqvist och Ekeroth borde uteslutas ur partiet:

– De är så högt upp i partiet och kommer med sådana uttalanden, då har man ingenting där att göra, säger Arvid Larsen.

– Jimmie har gått ut och sagt att det ska bli ett rent parti utan rasism. Då blir inte partiet eller Jimmie taget seriöst, om de inte utesluter dem.

Lasse Aigård, kommunfullmäktigeledamot i Hjo, tycker att Almqvist och Ekeroth borde avsäga sig sina riksdagsplatser.

– De borde lämna så fort som möjligt. Det som har hänt är inte bra, säger Aigård.

Precis som flera av sina partikamrater är han också kritisk mot partiets sätt att hantera kritik.

– Det är fullständigt fel. Man ska ju inte tysta människor, säger han.

"Är inte rätt person"

Oskar Lindblom, vice ordförande för partiet i Skaraborg, tycker att Jimmie Åkessons flickvän, Louise Eriksson, gjorde fel när hon skickade ut ett mejl med avgångskrav på SDU-företrädarna Gustav Kasselstrand och William Hahne:

– Jag tycker inte att hon är rätt person att skicka brevet. Då skulle man kunna antyda att det är ett beställningsjobb att hon skulle skicka det brevet, du förstår den misstanken.

Daniel Persson, fullmäktigeledamot i Bollebygd:

– Jag kan tycka att ett ungdomsförbund ska få ha en annan åsikt än moderpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.