Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots Sabunis seger: Inget lyft i opinionen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Nyamko Sabuni fick som hon ville – Liberalerna ska verka för en borgerlig regering.

Beskedet tycks dock inte ha gått hem hos väljarna, då partiet i stället tappat i opinionen, enligt den senaste partisympatiundersökning från SVT/Novus.

Liberalerna ligger fortsatt kvar under fyraprocentsspärren.

Det var i slutet av mars som Liberalernas partiråd röstade igenom Nyamko Sabunis linje om att partiet skulle arbeta för en borgerlig regering efter valet 2022 – även om det skulle kräva stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag är stolt över det beslut vårt parti har fattat i dag. Det är ingen slutpunkt utan snarare en start på den resa vi ska ge oss in på, sa Nyamko Sabuni efter utfallet.

Men än så länge har beskedet inte gett den nystart som L suktar efter. I stället har partiets stöd minskat ytterligare och nu får de endast 2,9 procent i den senaste mätningen från SVT/Novus.

En bra bit under riksdagsspärren.

– Liberalerna är statistiskt säkerställt under fyra procent och de tappar faktiskt lite jämfört med förra månaden. Så deras vägvalsskifte att stötta oppositionen har inte gynnat dem än så länge, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Minskningen behöver inte nödvändigtvis bero på Sabunis seger, då undersökningen genomfördes 1 mars till 4 april – alltså både före och efter partirådets besked.

MP och KD över spärren

Två partier som däremot håller sig kvar över spärren är Miljöpartiet som får 4,5 procents stöd och Kristdemokraterna som får 4,2.

Socialdemokraterna bibehåller sin position som Sveriges största parti med 27,6. Samtidigt som Moderaterna får 22,6 procent, vilket är minskning från tidigare mätningar.

Främst har M tappat väljare till Sverigedemokraterna, som får 18,7 procent.

– Moderaterna tappar för första gången på två månader. Vi ser för närvarande att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går upp. Så det blir en liten maktförskjutning på oppositionssidan, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

UNDERSÖKNINGEN FRÅN SVT/NOVUS APRIL 2021

S: 27,6 procent (+0,6 procent)

M: 22,6 procent (-1,4 procent)

SD: 18,7 procent (+0,8 procent)

V: 9,5 procent (+0 procent)

C: 8,4 procent (+0,1 procent)

MP: 4,5 procent (+0,1 procent)

KD: 4,2 procent (+0,1 procent)

L: 2,9 procent (-0,4 procent)

Sabuni rusar i förtroende hos M-väljarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.