Trots massvaccinering – spridningen ökar igen

Mask på igen för Johnson, smittan växer i Storbritannien.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTO / WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Smittspridningen ökar kraftigt.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTO / WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Coronasmittan växer sig åter starkare i Storbritannien – med den indiska varianten som utlösande kraft.

Nu höjs röster för att snabbt sätta in åtgärder för att stävja utvecklingen i landet.

Britterna kan vara på väg mot en ny nedstängning.

– Ju tidigare du agerar, desto kortare blir nedstängningen, säger Tom Gowers, professor i matematik vid universitetet i Cambridge, till Sky News.

21 juni är tanken att nästan alla restriktioner ska lyftas i Storbritannien. Men en begynnande våg av coronasmitta kan sätta käppar i hjulen för de planerna. På fredagen bekräftades 4 000 coronafall och smittan växer sig starkare med cirka tre procent fler fall per dag just nu, skriver Sky News.

– Det förefaller multipliceras med en viss mängd för var dag som går, det växer med andra ord exponentiellt, säger Tom Gowers, professor i matematik vid universitetet i Cambridge, till Sky News.

Den ökande smittan sker trots att 39 miljoner, motsvarande 75 procent av vuxna britter fått en första vaccindos – 25 miljoner har fått två. Det förklaras av den ökande förekomsten av muterade virus i landet, i synnerhet den indiska varianten.

– Den är mycket smittsam, mer än 60 procent mer smittsam än Kent-versionen (den brittiska varianten red. anm.), säger Deepti Gurdasani, klinisk epidemiolog vid universitetet Queen Mary i London, till Sky news.

– Det visar på faran med varianter, jag tror heller inte att det här är den sista.

Gurdasani tillägger att varje ny mutation innebär nya hinder för vaccinens förmåga att skydda mot viruset.

Forskare önskar tidiga åtgärder

Röster höjs nu i Storbritannien för att sätta in tidiga åtgärder för att motverka en situation likt de tidigare pandemivågorna, i synnerhet den andra vågen under hösten där 80 000 britter dog.

– Ingen gillar nedstängningar – jag tycker inte om nedstängningar, säger Gowers.

– Det är just därför som tidiga åtgärder behövs. Ju tidigare du agerar, desto kortare blir nedstängningen, fortsätter han.

Oppositionen: Johnson står i vägen för att öppna upp samhället

Även den politiska oppositionen drar en lans för tidiga åtgärder och hoppas att Johnson-administrationen dragit lärdomar från tidigare vågor. Labour-ledaren Keir Starmer säger att det ”enda som står i vägen för att öppna 21 juni är politisk inkompetens”.

– Varianterna har fördubblats på en vecka och forskarna är oroliga, Johnsons största huvudbry borde vara att raskt se till att få ner antalet nya smittade, kommenterar Starmer enligt The Guardian. 

Än har inte effekt av den ökande smittan omsatts i ökade sjukhusinläggningar i Storbritannien.

Hundratals antivaccin-demonstranter i London

Samlades runt Parlamentet – sköt rakteter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.