Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots kritiken – sex utan samtycke blir kriminellt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
När regeringen i dag lämnar över lagförslaget till riksdagen breddas vilka handlingar som anses vara kriminella. Till exempel införs ett oaktsamhetsbrott, där man inte behöver bevisa att det funnits uppsåt, som vid våldtäkt.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt.

– Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Lagrådet sågade regeringens förslag och ifrågasatte om lagen ens behövs – mycket täcks redan in av existerande lagar. Men Morgan Johansson håller inte med. Han tror att den nya lagen kan leda till fler fällande domar.

– Ja, jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka. Framförallt genom kombinationen av starkare och bredare lagstiftning tillsammans med ökat stöd till brottsoffer, säger han.

När regeringen i dag lämnar över lagförslaget till riksdagen breddas vilka handlingar som anses vara kriminella. Till exempel införs ett oaktsamhetsbrott, där man inte behöver bevisa att det funnits uppsåt, som vid våldtäkt. Dessutom skärps straffet för grov våldtäkt.

Förtydligar

Lagrådet ansåg också att lagen var för otydlig och att det inte på förhand gick att veta vad som var olagligt eller inte. På den punkten går regeringen lagrådet till mötes och förtydligar vad domstolen ska titta på.

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, säger Morgan Johansson.

Det lilla tillägget i lagtexten lyder: vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt.

Ord mot ord

I våldtäktsfall står ofta ord mot ord och det är svårt att bevisa vad som hänt, eftersom det i allmänhet inte finns några vittnen.

– Bevisfrågorna kommer man inte tillrätta med på det här sättet, säger Morgan Johansson.

– Man måste ju bevisa att handlingarna verkligen har genomförts. Det ändrar vi inte på.

Han tror att lagen kommer att ha "ett väldigt förebyggande budskap", alltså att det ska stå klart för alla att sex bygger på frivillighet.

För att understryka detta ger regeringen Brottsoffermyndigheten i uppdrag att genomföra en utbildnings- och informationskampanj riktad till alla mellan 13 och 25 år. Myndigheten kommer att få 5 miljoner kronor om året för detta.

Morgan Johansson räknar med att få stöd för samtyckeslagen i riksdagen, så att den kan börja gälla den 1 juli i år.


LÄS OCKSÅ: Lisa, 18, anmälde gruppvåldtäkt – männen friades

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.