Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots kritiken: Danska fläsket säljer ännu mer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Martina Huber

Fler och fler konsumenter äter svenskt kött – men det danska fläskköttet ökar också i försäljning.

Debatten om det danska fläskköttet – med bilder av såriga grisar i trånga burar – har fått en del handlare att bojkotta det danska fläsket.

Men de flesta konsumenterna ser till priset – och danskt fläsk är billigare än svenskt, visar en rundringning till de stora dagligvarukedjorna som Expressen har gjort.

– Danskt kött är upp till halva inköpspriset mot det svenska, säger Icas presschef Ola Fernvall.

Det kan knappast ha undgått någon att det just nu pågår en livlig debatt om hur den danska köttindustrin handskas med grisar. Debatten förs på sociala medier och bloggare sprider budskapet att vi ska äta svenskt i stället för danskt.

De stora dagligvaruhandlarna har också märkt debatten – och fått en del mejl från sina kunder.

– Det är tveksamt om debatten – som har pågått flera månader – kommer att avspegla sig i försäljningen. När medierna skriver är det några som bloggar om saken, men det finns väldigt många konsumenter som ser till priset och väljer importerat kött som är billigare, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Ingen folkstorm

Ungefär samma sak säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger bland annat Willys och Hemköp:

– Det kommer frågor om det danska fläskköttet på mejl och Facebook, men jag skulle inte vilja kalla det för en folkstorm. Jag vill inte spekulera i om den senaste veckans debatt kommer att avspegla sig i försäljningen av danskt fläskkött. För det mesta brukar det inte bli genomslag, åtminstone inte på kort sikt.

Ica, som är överlägset störst, har till och med märkt en ökning av försäljningen av danskt fläskkött.

– Ja, försäljningen av både svenskt och danskt fläskkött har ökat sedan årsskiftet, även om det svenska har ökat mest. Och då ska vi komma ihåg att diskussionen om det danska köttet inte är ny, den har pågått sedan förra året.

Leveranserna räcker inte

– Det är en stor grupp som är prismedveten och som tittar på priserna och det danska köttet är billigare, säger Ola Fernvall på Ica.

På Coop är 75 procent av fläskköttet svenskt, resten importerat.

– Vi skulle vilja sälja mer svenskt kött och mer ekologiskt producerat kött, men tyvärr räcker inte leveranserna.

– Tittar man på totalen så tror jag inte att det har skett någon förändring i försäljningen av danskt fläsk efter debatten som pågått ett tag, säger hållbarhetschefen Louise König.

Inte heller Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm med 730 000 medlemmar har man märkt någon större diskussion om det danska grisköttet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.