Trots kritik: Bara en av tio byter bank

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trots att många klagar på chefsbonusar och låga sparräntor är det få som väljer att byta bank.
Foto: Oksana Dzhadan

Svenskarna klagar på låga sparräntor och höga chefsbonusar.

Men bara av en av tio gör ett aktivt val och byter bank, enligt en undersökning i Dagens Nyheter.

– Bankbytarna är för få för att sätta press på bankerna, säger Carl Magnus Berglund, utredare på konsumentverket till DN.se.

Trots att många svenskar inte är nöjda med sin bank stannar de kvar som kunder. Konsumentverket ska nu påbörja en förstudie för att ta reda på vilka tekniska hinder som begränsar missnöjda kunders möjligheter att byta bank.

Enligt en undersökning gjort av Dagens Nyheter har gjort i samarbete med Ipsos är det bara sju procent av svenskarna som byter bank. En av anledningarna tros vara att det finns tekniska hinder som begränsar bankkundernas möjligheter. Enligt undersökningen stannar till exempel var fjärde svensk kvar som kunde i sin bank på grund av att det kostar pengar att byta till en annan.

Svårt att se vinningen

Ytterligare en anledning tros vara att kunden faktiskt inte tror sig kunna tjäna någonting på bankbytet, en analys som bland annat styrs av att det främst är unga och pensionärer som väljer att stanna kvar som kund i sin bank trots att de inte är nöjda.

– Kunder med högre inkomster har mer att vinna på ett bankbyte i kronor och ören. Det kan vara en förklaring, säger Johanna Laurin Gullhed på Ipsos till Dagens Nyheter.

Enligt undersökningen motiverar drygt hälften av de som byter bank med att man vill ha lägre låneräntor eller avgifter, alternativt bättre ekonomiska villkor. Det nästa vanligaste skälet är att man byter arbete, och det tredje vanligaste är att man ska köpa ny bostad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.