Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots kontrakt – nu slängs de ut från skandalhuset i Malmö

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Beskedet från MKB kom som ett dråpslag från Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson. Nu måste de lämna sina lägenheter.
Foto: Emil Malmborg
”Kinesiska muren” är skandalomsusat.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Lena, Lars-Göran och Bernt hyr lägenheter i skandalhuset ”Kinesiska muren” i Malmö. 

De tvingas lämna sina hem när det kommunala bostadsbolaget MKB tar över en del av byggnaden.

En granskning av Hem & Hyra visar att MKB enbart kommer att skriva förstahandskontrakt med boende i ett tjugotal av de 79 lägenheterna.

– Vi har blivit lurade och nu slängs vi ut på gatan som sopor. Så känns det. Vi har inget värde överhuvudtaget, säger Lena Hansson, 56, en av de drabbade. 

När det kommunala bostadsbolaget MKB köpte en del av det skandalomsusade huset ”Kinesiska muren” i Malmö sågs det som en räddningsaktion som skulle säkra de boendes bostadssituation. 

MKB:s köp innebar att de som blir av med sina bostadsrätter får en viss ekonomisk kompensation. 

– Allting är bättre än noll. Jag och många andra är lättade över att det inte gick i konkurs, sa Sibel Asan, en av den boende i huset, till Kvällsposten strax efter att köpet blivit klart. 

Men för för flera boende är MKB:s övertagande av föreningen en katastrof, visar en granskning av Hem & Hyras reporter Kristina Wahlgren. MKB kommer enbart att skriva förstahandskontrakt med boende i ett tjugotal av de 79 lägenheterna. 

Lena Hansson, 56, har fått besked om att hon måste lämna sitt hem nu när MKB tar över.
Foto: Emil Malmborg

Bott i huset i nästan 40 år

Exakt hur många som tvingas lämna sina hem kan MKB inte svara på i dag. Men Lena och Lars-Göran Hansson har redan fått besked från MKB – de ska bort.  

– Vi har varit mönsterhyresgäster och betalat hyran i tid i alla år och så händer detta. Jag kan inte sova. Det är fruktansvärt, säger Lena Hansson till Hem & Hyra

De har bott i ”Kinesiska muren” i nästan 40 år, men fram till i höstas hade de lägenhet i en annan del av huset, som ägdes av en annan förening.  

När fastighetsförvaltaren erbjöd Lena och Lars-Göran nya hyreskontrakt i den bostadsrättsförening som MKB snart skulle ta över tackade de ja utan att tveka, deras lägenhet var inte renoverad sedan 80-talet och var drabbad av mögel. Även om den nya lägenheten också var sliten var den ett bättre boendealternativ. 

Fastighetsförvaltaren Skånelängan Borätt AB har tidigare kontrollerat ett stort antal bostadsrätter i den förening som nu MKB köpt. Men de hade, enligt MKB, ingen rätt att skriva några kontrakt. Hem & Hyras granskning visar att Skånelängan under lång tid inte betalat sina avgifter till bostadsrättsföreningen. I början av 2022 gick företaget i konkurs. 

Hyresgästföreningen reagerar

Lena och Lars-Göran Hansson känner sig förda bakom ljuset. 

Deras granne Bernt Nylund skrev också ett nytt kontrakt i höstas. Även han har svårt att förstå varför han ska slängas ut på gatan. 

– MKB säger att det handlade om ett bulvanförhållande. Men när blev det så? Skånelängan har ju haft lägenheter här i många år. Och vi har betalat hyra till företaget, säger han.

Hyresgästföreningen har reagerat kraftigt på att Lena, Lars-Göran, Bernt och de andra som lurats tvingas lämna sina lägenheter. 

– Det är beklagligt att MKB agerar på detta sätt med tanke på de utfästelser de gjorde när de tog över fastigheten, att de som hade första- och andrahandskontrakt skulle kunna bo kvar, säger Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö, till Hem & Hyra. 

Bernt Nylund vill inte vända sig till socialen för en ny bostad.
Foto: Emil Malmborg

Kontrakten är ogiltiga

Enligt MKB spelar det ingen roll att kontrakten skrevs innan MKB tog över. Kontrakten är ogiltiga eftersom de kom till efter att bostadsrättsföreningens styrelse godkänt köpet.

– Vi går helt och hållet på det som står i den bilaga vi fick till köpeavtalet om vem som hade giltiga avtal då, säger Frida Lind, fastighetschef på MKB.

– Jag förstår att de människorna kommer i kläm och det kan jag bara beklaga. Vi arbetar aktivt mot olovliga kontrakt och det gör vi även i det här huset. Det följer vår normala policy.

Varken Bernt, Lena eller Lars-Göran vet var de ska ta vägen.

– Det blir ut på gatan bara. De säger att jag ska vända mig till socialen men jag anser att det är det absolut sista man gör, säger Bernt Nylund. 

"Kinesiska muren" i Malmö

Så kallade ”Kinesiska muren” på Rosengård i Malmö är ett 500 meter brett och nio våningar högt hus som är svårt att missa. 

Huset byggdes 1971 då bostadsbristen skulle byggas bort. 2008 ombildades hyresrätterna i huset till bostadsrätter – vilket 13 år senare blev ett stort problem. Huset är nämligen uppdelat på flera bostadsrättsföreningar och adresser, det rör sig om sammanlagt fyra trappuppgångar och hundratals boende. 

En av föreningarna, Taxeringsrevisorn 2, har blivit ökänt för bostadsrätter som saknar el, värme och varmvatten. I januari i år lämnade kommunen in en orosanmälan för samtliga 119 barn i huset – på grund av mögel- och fuktskador.

76 procent av bostadsrättsföreningens styrelse bodde inte i Rosengård – utan drygt 60 mil norrut på Östermalm i Stockholm. Det var under företaget Amun Capital Sweden och vd:n Jan Severa, en Östermalmsbo aktiv i 31 bolagsstyrelser.

De boende har alltså inte haft kontroll över föreningen i mer än ett decennium. När de hörde av sig om problemen i huset fick de inget svar och föreningens ekonomi blev mer och mer vanskött. Ingen årsredovisning lämnades in på flera år. 

Efter en lång strid skulle Taxeringsrevisorn 2 den 28 september läggas ut på exekutiv auktion av Kronofogden. Men i stället godkände bostadsrättsföreningens styrelse ett bud på 80 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB. 

I kölvattnet av köpet har det nu kommit fram till att bostadsrättsföreningen inte fungerat som det brukar. Hem & Hyras granskning visar att det snarare har varit ett virrvarr av blockuthyrningar, andrahandsuthyrningar och traditionella bostadsrätter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.