Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven går stärkt ur regeringskrisen

Löfven ökar med tre procentenheter i förtroendeundersökningen efter regeringskrisen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Novus nya undersökning visar att Ebba Busch Thor har fått ökat förtroende och Kinberg Batra ligger kvar på svaga siffror. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter regeringskrisen i samband med Transportstyrelsens IT-skandal har förtroendet för statsminister Stefan Löfven ökat.

Det visar nya siffror från SVT/Novus.

– Han uppfattades sannolikt som att han tog kommando över situationen, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Väljarna har varit kritiska mot regeringens hantering av Transportstyrelsens IT-skandal. Alliansen har i sin tur hotat om att väcka misstroende mot ansvariga ministrar – vilket i veckan ledde till en regeringsombildning.

Två ministrar – Anders Ygeman, S, och Anna Johansson, S – har lämnat sina poster, men försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar.

Alliansens krav på en misstroendeomröstning mot honom står i nuläget fast – och kommer i sånt fall ske när riksdagen samlas i höst. 

Löften går stärkt ur regeringskrisen

Trots alliansens krafttag mot regeringen visar en ny undersökning från SVT/Novus, genomförd efter regeringens pressträff, att förtroendet för Stefan Löfven har ökat.

Statsministern klättrar från att 34 procent ansåg att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för honom i maj – till 37 procent efter regeringsombildningen.

– Regeringen agerade troligtvis ganska kraftfullt i väljarnas ögon. Han uppfattades sannolikt som att han tog kommando över situationen. Som det blev utifrån hanteringen den här veckan kom han ut med ökat förtroende, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven, S, har ökat sedan regeringsombildningen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Sjöström betonar däremot att det generella förtroendet för regeringen ligger på en oförändrat låg nivå. 

– Ur ett historiskt perspektiv ligger de relativt lågt, det är fler som misstror än som har förtroende. Så det är inget läge för dem att slappna av, säger han.

Fortsatt lågt förtroende för Kinberg Batra

Även flera alliansledare har fått visa på handlingskraft och fått ökat förtroende efter regeringskrisen – alla utom Anna Kinberg Batra.

Med en ej statistiskt säkerställd enprocentig uppgång stannar hon på en sjätteplats, där endast 21 procent säger att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för moderatledaren.

– Hon är den enda alliansledaren som inte har en statistiskt säkerställd uppgång. Hon förlorade kraft i januari med sitt utspel och sjönk rejält från en topplacering till en sjätteplacering. Det är inte jättebetryggande för M, säger Torbjörn Sjöström.

Trots alliansens utspel har förtroendet för Anna Kinberg Batra, M, inte ökat. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf fortsatt i förtroendetoppen

Högst förtroende har väljarna för Annie Lööf, C, som fortsatt ligger i topp. Hela 40 procent säger nu att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för henne. 

– Jag tror att det började skjuta i höjden för henne i samband med flyktingkrisen, säger Torbjörn Sjöström.

Även förtroendet för Ebba Busch Thor, KD, har ökat stort – från 12 till 19 procent i förtroendeundersökningen. 

En Novusundersökning från veckan visar också att försvarsministern Peter Hultqvist, S, har högt förtroende bland väljarna. Totalt anser 46 procent att det var rätt av Stefan Löfven att låta honom sitta kvar.

 

LÄS ÄVEN: Mikael Odenberg i Facebookbråk med partikollegorna

 

Förtroendet för partiledarna i dag mot i maj

 

1. Annie Lööf (C) – 40 procent (35)

2. Stefan Löfven (S) – 37 procent (34)

3. Jan Björklund (L) – 27 procent (21)

4. Jonas Sjöstedt (V) – 25 procent (21)

5. Jimmie Åkesson (SD) – 24 procent (21)

6. Anna Kinberg Batra (M) – 21 procent (20)

7. Ebba Busch Thor (KD) – 19 procent (12)

8. Gustav Fridolin (MP) – 13 procent (12)

9. Isabella Lövin (MP) – 10 procent (10)

 

Källa: SVT/Novus