Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots hennes löfte - 3000 barn vräkta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lovade att inga barn skulle vräkas.
Foto: Cornelia Nordström

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lovade att inga barn skulle vräkas.

Sex år efter löftet har ändå mer än 3 000 barn kastats ut från sina hem av Kronofogden, visar ny statistik som DN tagit fram.

– Det här ska barn inte råka ut för, säger Peter som vräktes tillsammans med sin tolvårige son.

Trots regeringens nollvision för barnvräkningar har 3 040 barn vräkts mellan 2008 och september 2012. Det var i samband med Kristdemokraternas kommundagar den 3 februari 2007 som Maria Larsson presenterade åtgärdsplanen mot hemlöshet. En av punkterna i programmet var ett förbud mot att kasta ut barn.

– Det tar tid att ställa om till ett mer strukturerat arbete i kommunerna. Det här tar tid, säger Maria Larsson, till DN.

Bor på vandrarhem

Johan Kranz, verksamhetscentroller på Kronofogden, tvivlar på att nollvisionen är realistisk.

– Det kommer alltid att finnas ett visst antal som inte går att rädda. Nollvisionen är bara en vision, jag tror aldrig att man kan komma riktigt dit, säger han till DN.

Peter och hans tolvårige son blev vräkta i juni och bor sedan augusti i ett litet rum på ett vandrarhem. Betalningsanmärkningar och miljonskulder gjorde att han omöjligen kunde få en ny bostad.

– I skolan har han sagt att han bor på hotell, det verkar fungera inför kompisarna men rektorer och lärare känner till vår situation, säger Peter till DN.

Fått ny bostad

Efter ett halvår har de nu fått en ny bostad, kommunen har gått in med borgen för hyreskontraktet med det kommunala bostadsbolaget. De får flytta in några dagar före jul.

– Det här ska barn inte råka ut för, socialen måste ha några lägenheter i beredskap. Man kan inte slänga ut familjer på gatan, säger Peter.

Men Maria Larsson står fast vid sitt mål om att inga barn ska bli bostadslösa.

– Hälften av Sveriges kommuner vräker inga barn. Det innebär att det här är möjligt att göra i varje kommun. Så målsättningen ligger fast, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.