Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lovade att inga barn skulle vräkas. Foto: Cornelia Nordström
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lovade att inga barn skulle vräkas.  Foto: Cornelia Nordström

Trots hennes löfte - 3000 barn vräkta

Publicerad

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lovade att inga barn skulle vräkas.

Sex år efter löftet har ändå mer än 3 000 barn kastats ut från sina hem av Kronofogden, visar ny statistik som DN tagit fram.

– Det här ska barn inte råka ut för, säger Peter som vräktes tillsammans med sin tolvårige son.

Trots regeringens nollvision för barnvräkningar har 3 040 barn vräkts mellan 2008 och september 2012. Det var i samband med Kristdemokraternas kommundagar den 3 februari 2007 som Maria Larsson presenterade åtgärdsplanen mot hemlöshet. En av punkterna i programmet var ett förbud mot att kasta ut barn.

– Det tar tid att ställa om till ett mer strukturerat arbete i kommunerna. Det här tar tid, säger Maria Larsson, till DN.

Bor på vandrarhem

Johan Kranz, verksamhetscentroller på Kronofogden, tvivlar på att nollvisionen är realistisk.

– Det kommer alltid att finnas ett visst antal som inte går att rädda. Nollvisionen är bara en vision, jag tror aldrig att man kan komma riktigt dit, säger han till DN.

Peter och hans tolvårige son blev vräkta i juni och bor sedan augusti i ett litet rum på ett vandrarhem. Betalningsanmärkningar och miljonskulder gjorde att han omöjligen kunde få en ny bostad.

– I skolan har han sagt att han bor på hotell, det verkar fungera inför kompisarna men rektorer och lärare känner till vår situation, säger Peter till DN.

Fått ny bostad

Efter ett halvår har de nu fått en ny bostad, kommunen har gått in med borgen för hyreskontraktet med det kommunala bostadsbolaget. De får flytta in några dagar före jul.

– Det här ska barn inte råka ut för, socialen måste ha några lägenheter i beredskap. Man kan inte slänga ut familjer på gatan, säger Peter.

Men Maria Larsson står fast vid sitt mål om att inga barn ska bli bostadslösa.

– Hälften av Sveriges kommuner vräker inga barn. Det innebär att det här är möjligt att göra i varje kommun. Så målsättningen ligger fast, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag