Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots friande dom – Ola Bini fast i Ecuador

Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den svenske programmeraren Ola Bini friades från misstankarna om dataintrång i Ecuador. Två månader senare finns fortfarande ingen skriftlig dom – och restriktionerna mot honom kvarstår.

Den 31 januari, efter fyra års rättslig limbo där rättegången gång på gång ställts in och skjutits upp, infann sig Ola Bini i domstolen i Quito för slutpläderingar.

För TT förklarade han inför att han räknade med en fällande dom. Men efter elva timmars förhandling och ytterligare några timmars överläggningar meddelade domstolen att svensken frias från alla anklagelser.

En skriftlig dom väntades inom två veckor, varpå parterna skulle ha tre dagar på sig att överklaga. Nästan två månader senare väntar man fortfarande på domen.

Domen kommer överklagas

Ett välbekant mönster av förhalning, anser Thomas Bodström, Ola Binis juridiska ombud i Sverige.

– Det har varit samma sak hela tiden, att de drar ut på det här något enormt. Vi har påpekat det flera gånger, men det har över huvud taget varit väldigt svårt att förstå sig på det ecuadorianska systemet, säger han.

Han har genom sin ecuadorianska kollega fått beskedet att både åklagaren och det statliga telekombolaget CNT överklagar domen. Någon formell överklagan kan dock inte lämnas in förrän domstolen producerar en skriftlig dom.

Under tiden kvarstår restriktionerna mot 40-åringen, som fått sina bankkonton frysta och inte tillåtits lämna landet på fyra år.

– De borde ha släppts med tanke på att han har en friande dom. Det borde vara en naturlig konsekvens, säger Thomas Bodström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.